Rafa peña Premis Nacionals Gastronomia

La XXI edició dels Premis Nacionals de Gastronomia ha tingut un marcat accent barceloní. La màxima distinció ha reconegut la tasca del xef Rafa Peña i Cerro, copropietari del restaurant Gresca des de l’any 2006. Els premis, que atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, també han distingit el cuiner Nil Dulcet i Padrós, amb el Premi Revelació, i Pablo Sacerdotte, del restaurant Cocina Hermanos Torres, amb el Premi Cap de Sala.

Reconeixement a José Andrés per exportar les tapes

Durant la cerimònia, que s’ha celebrat als Jardins del Palau de Pedralbes, també s’ha atorgat el Premi Especial de l’Acadèmia al xef José Ramón Andrés. Andrés no hi ha pogut assistir i ha recollit el premi en representació seva Joan Roca, acadèmic i copropietari del Celler de Can Roca. El guardó li reconeix l’exportació d’un element tan tradicional de la nostra gastronomia com són les tapes i també la creació d’un imperi de restauració als Estats Units. El xef va fundar el 2010 l’ONG World Central Kitchen, entitat amb què donen resposta a necessitats alimentàries en situacions d’emergència arreu del món.

L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició també ha donat el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic al comunicador Marc Casanovas, per l’article ‘La resistència de l’última subhasta cantada de peix a Catalunya’, que va publicar a la secció ‘Comer’, del diari “La Vanguardia”.

De millor cuiner jove el 2008 a Premi Nacional de Gastronomia

El xef Rafa Peña és copropietari amb Mireia Navarro del restaurant Gresca. El van obrir l’any 2006 i dos anys després l’Acadèmia Catalana de Gastronomia el va reconèixer com a millor cuiner jove. El 2018 va decidir llançar-se a l’aventura d’obrir el Bar Torpedo i des del 2021 assessora l’Hotel Sant Mauro. Abans va fer una estada a El Bulli i al Martín Berasategui i va rondar Europa fent residències al Pierre au Palais Royal de París i al Rolfs Kok d’Estocolm per acabar com a cap de cuina al Follia el 2003.

Nil Dulcet, Premi Revelació

El Premi Revelació 2023, Nil Dulcet i Padrós, va néixer a Terrassa i la seva primera incursió al món de la cuina va ser al Celler de Matadepera i al Restaurant Lluçanès. També va passar una temporada al Mugaritz i el 2010 va entrar a fer pràctiques a El Bulli, on va conèixer Oriol Castro, Eduard Estruch i Mateu Casañas. La relació amb tots ells es va consolidar i el 2012 Dulcet va passar a formar part de l’equip del Compartir de Cadaqués. Quan el 2014 va obrir portes el Disfrutar, Dulcet s’hi va traslladar com a cap de cuina. I el 2022, quan van obrir el Compartir Barcelona, li van oferir liderar-lo i ser-ne soci.

L’argentí Pablo Sacerdotte, Premi Cap de Sala

Pablo Sacerdotte va arribar a Barcelona el 2011 i va començar a treballar a l’ABaC, primer com a ajudant de sommelier, després com a cap de sala i finalment de director. Va estar un any al Marea Alta i des del 2019 és cap de sala al Cocina Hermanos Torres, un restaurant amb tres estrelles Michelin.