Dins les seves parets Montserrat Caballé i Freddie Mercury hi van compondre l’himne Barcelona de les Olimpíades. Salvador Dalí va fer pujar un cavall dissecat com a regal per a Gal·la. Els Rolling Stones van fer de l’hotel el seu campament base quan visitaven la ciutat. La cantant Nina va ser-hi presentada en societat a través de Xavier Cugat. Michael Jackson, Frank Sinatra, Bruce Springsteen… la llista de celebritats que s’han allotjat a l’hotel El Palace és llarga. 100 anys donen per a molt. I l’establiment ho vol celebrar amb la col·laboració de tots els barcelonins que puguin aportar-ne imatges, testimonis o records. Amb tot el material que es recopili s’editarà un llibre d’homenatge pel centenari.

“Michael Jackson era simpatiquíssim”

Si hi ha algú que pot aportar anècdotes per teixir la història d’El Palace aquest és l’Eduard José Martín, més conegut a la casa com el Pep. Treballa de primer maître de l’hotel des de l’any 1972. Acumula un munt d’històries “però no totes es poden explicar”. Porta fins a les últimes conseqüències la norma no escrita “el que passa a l’hotel es queda dins l’hotel”. Per això no dona noms quan explica que ha ajudat molts clients a amagar les “amants” quan han rebut la visita inesperada de la dona: “La feies sortir per una altra porta i aquí no ha passat res”.

Suite Ronnie Wood

Descriu la cantant Montserrat Caballé com “una dona 10, de cap a peus” i rememora amb nostàlgia l’amistat que va arribar a establir amb l’actriu Florinda Chico. De l’àmbit internacional té bones paraules per a molts artistes, inclòs Michael Jackson: “Hi ha molts rumors sobre les excentricitats dels artistes que són falsos. El senyor Michael Jackson era simpatiquíssim, molt amable. Vaig riure molt amb ell”, recorda. I un espai destacat en aquest recull de vivències l’ocupen els Rolling Stones.

La vinculació de la banda amb l’hotel arriba fins al punt que Ronnie Wood va viure una bona temporada en una suite que ara porta el seu nom i que ell mateix va decorar amb quadres pintats per ell i amb una màquina de discos on va seleccionar els seus àlbums preferits.

Lola Flores, Woody Allen, Harrison Ford. Tots ells també s’han allotjat en aquest hotel dissenyat el 1919 per l’arquitecte modernista Eduard Ferrés i Puig. El Palace va ser fundat per Francesc Cambó, que, amb l’ajuda del rei Alfons XIII, va aconseguir convèncer l’hoteler suís César Ritz per obrir un hotel amb la seva firma a la ciutat. Als anys 40 la família Muñoz Ramonet va fer-se amb la propietat de l’hotel. El 1975 va canviar de mans i l’hotel va quedar integrat a la cadena Husa Hotels de Joan Gaspart. El 2005, arran d’un seguit de litigis, va perdre definitivament la denominació de Ritz i va passar a anomenar-se Palace.

Present i futur de l’hotel

L’actual direcció de l’hotel assegura que el present i el futur de l’establiment requereix reforçar el lligam amb la ciutadania. “Treballem amb personalitats, músics i organitzarem coses junts per crear experiències no només per als clients sinó també per a tots els barcelonins”, diu Friedrich von Schönburg, director d’operacions de l’hotel.

De fet recorden que el vestíbul està obert per a qui vulgui gaudir d’un àpat escoltant música clàssica, que al soterrani de l’hotel hi ha una sala on escoltar blues en directe i que a la terrassa s’hi pot menjar i prendre un còctel escoltant música més actual.

L’hotel prepara més sorpreses en el futur i properament espera poder concretar una novetat de l’àmbit gastronòmic.