millor tortell reis 2023 catalunya
Tortell de Reis de l'Obrador dels 15

El millor tortell de Reis de Catalunya 2023 es pot trobar a Barcelona: tant la versió clàssica, que ha guanyat Mónica Gregori de l’Obrador dels 15 del Guinardó, com la versió creativa, que s’ha endut la proposta d’Eric Ortuño de la pastisseria L’Atelier, a la Nova Esquerra de l’Eixample. Així ho ha decidit el jurat que ha participat al concurs solidari que ha organitzat per quart any l’Obra Social Ernest Verdaguer de Panatics. És la primera vegada que guanya una proposta barcelonina.

El concurs, que s’ha celebrat a l’Estació del Nord, s’ha dividit en tres categories: millor tortell clàssic, millor tortell clàssic per a alumnes d’escola i millor tortell creatiu. Per primera vegada, el concurs s’ha obert a estudiants d’escoles professionals de forners i pastissers. Han participat més de 50 forners i pastissers i el jurat n’ha destacat “un alt nivell de professionalitat i qualitat dels productes presentats”.

millor tortell reis 2023
Millor tortell creatiu de Catalunya, de L’Atelier

La recepció dels tortells participants s’ha fet de 10 a 11 del matí. A partir de dos quarts de dotze el jurat ha fet la deliberació i a les 13 h s’han proclamat els tortells vencedors.

El Forn Gil, també de Barcelona, ha estat un dels finalistes en la modalitat clàssica

En el cas del tortell clàssic les bases del concurs especificaven que havia de pesar entre 500 i 700 grams un cop cuit i que la forma havia de ser rodona amb forat central. Els únics ingredients permesos són: farina de força, sal, sucre, ous, llet, llevat/massa mare, mantega, aigua i oli d’oliva. El farcit havia de ser obligatòriament de massapà i la decoració de fruita confitada havia de portar meló, cirera i taronja, exclusivament. El jurat n’ha valorat el pes, l’aspecte exterior, la decoració, l’estructura i qualitat del brioix, la qualitat del massapà, l’aroma, el gust i l’estructura en boca. S’ha acabat imposant la proposta de Mònica Gregori i com a finalistes han quedat Albert Sánchez, de la Pastisseria Joan del Papiol i Gerard Gil del Forn Gil de Barcelona i Julio Solanes de Pastisseria Tarraconense.

“Roscotonne Gold”, la proposta guanyadora de L’Atelier

En el cas del tortell creatiu les bases del concurs fixaven el pes entre els 600 i els 800 grams un cop acabat. La forma podia ser lliure però amb un forat i pel que fa als ingredients els participants podien triar entre utilitzar massa de brioix, de panettone, de croissant o de pasta de full. Pel que fa al farcit podia ser de massapà, de nata, de crema o xocolata.

La proposta presentada per Eric Ortuño de la pastisseria L’Atelier era un “Roscotonne Gold”, un tortell amb una massa de panettone, una barreja de ginger i caramel i cremós de dolç i unes làmines d’or que coronaven el pastís. Els finalistes en aquesta categoria han estat Eva Gil, del Forn Gil, Blas Cantero, de Panacea Obrador, La Floreta de Palafolls i Gerard Griño de Cal Tullet d’Espluga de Francolí.

El millor tortell del 2022

La darrera edició del concurs Millor Tortell Clàssic de Reis de Catalunya va coronar la Pastisseria Joan, amb locals al Papiol i a Sant Feliu de Llobregat. La segona edició la va guanyar el Forn Tarraconense, de Tarragona i la primera edició del concurs va proclamar vencedor el Forn Cal Mosso de Vilassar de Dalt.

Què vols saber dels Reis 2024?