Sabeu què és la Carassa de Nadal? Segur que sí! És aquella mena de capgròs (tot i que no ho és ben bé) amb cara de pocs amics que segurament heu vist moltes vegades en celebracions nadalenques i que ve de fa molts i molts anys enrere. Doncs bé, la Carassa té el seu paper principal durant les festes de Nadal, i molt especialment a la Fira de Santa Llúcia, espai on es passeja diversos dies coincidint amb l’obertura d’aquesta fira.

Es tracta d’unes passejades divertides, per seguir amb cercavila aquesta criatura ben de prop i per recollir els caramels que, atenció, escup per la boca! Us ho perdreu?

La Carassa de Nadal 2019 a Barcelona: dies i horaris

Dissabte 30 de novembre a les 12 h
Diumenge 1 de desembre a les 12 h
Dissabte 14 de desembre a les 12 h
Diumenge 15 de desembre a les 12 h
Dissabte 21 de desembre a les 12 h
Diumenge 22 de desembre a les 12 h

Quin recorregut fa la Carassa de Barcelona?

L’inici de la sortida de la Carassa és sempre al bell mig de la Fira de Santa Llúcia, ja la veureu de seguida.
Recorregut: Fira, plaça Nova, carrer dels Arcs, carrer de Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova. Final: quan s’acabin els caramels!

Una mica d’història

La Carassa és un gegantó lligat a les celebracions nadalenques de la ciutat de Barcelona. Representa un sarraí (una tribu d’àrabs de la part occidental d’Aràbia o del Sinaí) que tira caramels per la boca i es desplaça amb rodes.

Antigament, les carasses eren figures col·locades sota l’orgue de les esglésies i els sistema mateix de la figura els feia bellugar els ulls i treure llaminadures per la boca. Els nens es posaven a sota i arreplegaven tots els caramels que podien. A mitjan segle XX es van suprimir pel xivarri que es feia a les esglésies i també perquè s’interpretava com a fet xenòfob i racista.

L’any 1988 es va recuperar novament la imatge d’una carassa a la ciutat gràcies a la Coordinadora de Colles de Gegants i de Bestiari de Ciutat Vella. Actualment la podeu veure sempre a La Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2).