Sabeu què és la Carassa de Nadal? Segur que sí! És aquella mena de capgròs amb cara de pocs amics que segurament heu vist moltes vegades en celebracions nadalenques i que ve de fa molts i molts anys enrere. Doncs bé, la Carassa té el seu paper principal durant les festes de Nadal, i molt especialment a la Fira de Santa Llúcia, espai on es passeja i escup caramels diversos dies coincidint amb l’obertura d’aquesta fira.


Com?

Normalment són unes passejades divertides, per seguir amb cercavila, durant les quals aquesta criatura, atenció!, escup caramels per la boca!


Quan?

Les sortides seran a les 12 h.

  • Dissabte 27 i diumenge 28 de novembre
  • Dissabte 11 i diumenge 12 de desembre
  • Dissabte 18 i diumenge 19 de desembre

El dissabte 11 de desembre es celebra la Diada dels Costums i les Tradicions amb l’actuació de l’Esbart Català de Dansaires i una sortida especial de la Carassa.Una mica d’història

La Carassa és un gegantó lligat a les celebracions nadalenques de la ciutat de Barcelona. Representa un sarraí (una tribu d’àrabs de la part occidental d’Aràbia o del Sinaí) que tira caramels per la boca i es desplaça amb rodes.

Antigament, les carasses eren figures col·locades sota l’orgue de les esglésies i els sistema mateix de la figura els feia bellugar els ulls i treure llaminadures per la boca. Els nens es posaven a sota i arreplegaven tots els caramels que podien. A mitjan segle XX es van suprimir pel xivarri que es feia a les esglésies i també perquè s’interpretava com a fet xenòfob i racista.

L’any 1988 es va recuperar novament la imatge d’una carassa a la ciutat gràcies a la Coordinadora de Colles de Gegants i de Bestiari de Ciutat Vella. Actualment la podeu veure sempre a La Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2).