Què?

Sabeu què és la Carassa de Nadal? Segur que sí! És aquella mena de capgròs amb cara de pocs amics que segurament heu vist moltes vegades en celebracions nadalenques i que ve de fa molts i molts anys enrere. Doncs bé, la Carassa té el seu paper principal durant les festes de Nadal, i molt especialment a la Fira de Santa Llúcia, espai on es passeja diversos dies coincidint amb l’obertura d’aquesta fira.

Com?

Normalment són unes passejades divertides, per seguir amb cercavila, durant les quals aquesta criatura, atenció!, escup caramels per la boca! Aquest any, però, la Carassa, per les circumstàncies sanitàries estarà quieta i això si, la podreu veure de ben a prop.

Quan?

Totes les sortides seran entre les 11.30 i les 13.30 h. La Carassa estarà quieta al pla de la Seu, on rebrà els nens i nenes que s’hi vulguin apropar.

  • Dissabte 28 de novembre
  • Diumenge 29 de novembre
  • Dissabte 12 de desembre. Diada de les Tradicions i Costums Nadalencs. A les 12 h hi haurà el Concert de Nadal de la Carassa
  • Diumenge 13 de desembre
  • Dissabte 19 de desembre
  • Diumenge 20 de desembre

Una mica d’història

La Carassa és un gegantó lligat a les celebracions nadalenques de la ciutat de Barcelona. Representa un sarraí (una tribu d’àrabs de la part occidental d’Aràbia o del Sinaí) que tira caramels per la boca i es desplaça amb rodes.

Antigament, les carasses eren figures col·locades sota l’orgue de les esglésies i els sistema mateix de la figura els feia bellugar els ulls i treure llaminadures per la boca. Els nens es posaven a sota i arreplegaven tots els caramels que podien. A mitjan segle XX es van suprimir pel xivarri que es feia a les esglésies i també perquè s’interpretava com a fet xenòfob i racista.

L’any 1988 es va recuperar novament la imatge d’una carassa a la ciutat gràcies a la Coordinadora de Colles de Gegants i de Bestiari de Ciutat Vella. Actualment la podeu veure sempre a La Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2).

Més informació del Nadal 2020 a Barcelona