Amb 1.300 veïns d’origen xinès, el Fort Pienc és el barri de la ciutat on en viuen més. L’alt nombre de veïns xinesos en el barri va fer decidir als responsable de la Biblioteca Fort Pienc organitzar grups d’intercanvi d’idiomes de xinès i castellà o català. “Així els donem l’oportunitat de millorar el nivell de castellà per poder comunicar-se millor amb els veïns i la gent que té un nivell de xinès també pot practicar-lo”, explica Mar Ferrer, una de les bibliotecàries.

Intercanvi d’idioma i cultura

Un dels grups d’intercanvi es realitza els dijous a la tarda tot i que per ara són més aviat una parella, la Pilar i la Mizhou. Les dues consideren que per aprendre un idioma la pràctica és fonamental i per això van decidir participar-hi. Van començar el seu intercanvi a principis d’any i asseguren que a més d’aprendre i practicar cadascuna de les llengües han trobat un espai de conversa sobre temes d’interès mutu i d’aprenentatge cultural. “Quan entres a estudiar una llengua se t’obre tot un món amplíssim perquè entres a la cultura d’aquella llengua i t’acaben interessant moltes altres coses”, comenta Pilar Mordades.

La Xinateca

A més dels intercanvis, a la Biblioteca Fort Pienc també tenen un espai reservat per a llibres de tot tipus en xinès, alguns, pensats per a gent que el domina i busca literatura i altres publicacions en aquest idioma, i d’altres que són guies o manuals per aprendre’n. És l’espai que anomenen Xinateca.

Altres espais d’intercanvi

La Biblioteca Fort Pienc no és l’única de la ciutat que ofereix intercanvis lingüístics. A la Jaume Fuster també s’organitzen grups d’intercanvi lingüístic en diversos idiomes i les sales d’estudi nocturnes també ofereixen espais per poder practicar llengües. A més, també existeixen clubs de lectura en anglès, alemany, italià o francès.