nou format waterpolo lligues

La Federació Espanyola de Natació, juntament amb els clubs que disputen les divisions d’honor masculina i femenina de waterpolo, han començat a treballar de cara al format de les lligues Premaat  per a la pròxima temporada. A final de mes, la comissió executiva aprovarà un canvi de format en el qual hi haurà menys partits i menys despeses econòmiques per als clubs que hi participin.

Un format amb 12 equips, dues fases i un play-off

La proposta, que té gairebé amb el vistiplau de tots els clubs que disputen les divisions d’honor, consisteix en un format que estarà dividit en tres fases. La intenció és, davant la crisi viscuda per la covid-19 i per la qual no se sap quan començarà la competició de la pròxima temporada, que els equips disputin la menor quantitat de partits possibles i també que la despesa econòmica sigui inferior a la dels últims anys. Per aquest motiu la Federació i els clubs aprovaran un nou format que funcionarà de la manera següent:

  • 1a fase: es crearan dos grups de 6 equips cadascú. En categoria masculina seran els 11 actuals més l’equip que guanyi la Primera Nacional. Pel que fa al femení, en què actualment hi ha 10 equips, es farien pujar els dos primers de Primera. En aquesta primera fase es jugarà en la modalitat de tots contra tots i a dues voltes.
  • 2a fase: els tres primers classificats de cadascú dels dos grups disputarien la segona fase arrossegant els punts aconseguits. D’aquesta manera, cap dels equips que s’hagués enfrontat a la primera ronda tornaria a fer-ho a la segona. Els equips classificats del 7 al 12 jugarien també aquesta fase, però, per evitar el descens.
  • Play-off títol: els quatre primers classificats de la segona fase disputarien un play-off pel títol

Amb aquest nou format, l’equip que sigui campió de Lliga haurà disputat, com a màxim, 22 partits. Una xifra inferior a la dels últims anys. Per exemple, la temporada passada l’Atlètic-Barceloneta va disputar 28 partits, els mateixos que la temporada 2017-2018, es adir sis partits menys. I encara la xifra és més gran si mirem la temporada 2016-2017, en què els mariners van disputar 29 partits per ser campions.

Santi Fernández (CNAB): “Era el moment de fer la prova.”

El gerent del Club Natació Atlètic-Barceloneta, Santi Fernández, considera que el moment actual era el més adient per fer el canvi de format. Els campions de Lliga actuals afirmen que “aquest format no ens ha agafat per sorpresa ja que fa temps que la Federació i els directors esportius hi treballaven. És un format nou i atractiu”.

Jahzeel Martínez (CE Mediterrani): “Estaria millor amb 16 equips.”

L’entrenador del CE Mediterrani, Jahzeel Martínez, pensa que “la proposta és positiva i crec que serà una Lliga més atractiva. Pensem, però, que seria millor una competició amb 16 equips, ja que seria una bona oportunitat per expandir el waterpolo a tot l’estat”.

Javi Aznar (CN Sant Andreu): “El pròxim any serà complicat.”

El director tècnic del CN Sant Andreu, i entrenador de l’equip masculí, Javi Aznar, considera que la proposta “és la més adient per la situació que estem vivint. A més, cal tenir en compte que la temporada vinent serà complicada, ja que tindrem un any olímpic per endavant”.

Tato García (CN Catalunya): “No estalviarem tant diners com sembla.”

L’entrenador i director esportiu del CN Catalunya afirma que dins el mon del waterpolo “hi ha disparitat d’opinions. És cert que hi haurà menys partits i ens estalviarem alguns diners pel tema de l’arbitratge. En canvi, però, els desplaçaments (que és on es gasten més diners) seran més o menys els mateixos. Crec que hagués estat millor una Lliga amb format regular i sense play-off.”

Joan Valls (CN Barcelona): “Que només sigui la pròxima temporada.”

Des del Club Natació Barcelona, el vocal de la secció de waterpolo del club mariner Joan Valls també considera que la proposta és la més adequada “pel moment que vivim. Però voldríem que només es fes la pròxima temporada. De cara al curs 2021-2022 es agradaria tornar al format de sempre”.