Els esportistes amateurs i federats han aprofitat les darreres hores d’aquest dijous per fer els darrers entrenaments, abans de l’entrada en vigor de les noves restriccions de la Generalitat per frenar la segona onada de contagis de coronavirus. “Jo treballava en el sector del turisme, i ja et pots imaginar…”, ha ironitzat Gabriele d’Onghia, que practica boxa al gimnàs Esport Rogent. D’Onghia ha admès que, com molts, “fer esport em serveix com a vàlvula d’escapament, i ara me les hauré d’empescar per seguir fent exercici a casa”.

A banda del confinament de Catalunya, i municipal entre el divendres i el dilluns, l’aplicació de l’estat d’alarma suposa la prohibició de les activitats esportives i els entrenaments i tornar a tancar els gimnasos, un escenari que afegeix encara més preocupació a un sector que ja arrossegava neguit. Ho detalla el director del gimnàs Esport Rogent, Xavi Moya, que descriu la situació “com un KO“. Afegeix que aquest tercer tancament “és com estar en un combat en què t’estan donant una pallissa i el teu entrenador et diu que t’aixequis, encara que t’estiguin donant una pallissa”, i destaca que la situació econòmica “és molt difícil”.

De fet, Moya defensa que gimnasos com el seu compleixen amb totes les mesures de desinfecció i de seguretat contra els contagis, tot i que, reconeix, “la pràctica de l’esport fa que millorin les defenses de manera natural”.

A l’esport li falta aire

La suspensió de l’activitat esportiva també serà feixuga per als clubs esportius que tenen equips de competició i que tenen una estructura que, cada setmana, mou centenars d’esportistes. És el cas, per exemple, d’entitats que tenen grups en categories de base i amateurs que practiquen i instrueixen futbol, bàsquet, handbol, hoquei, gimnàstica o qualsevol altra disciplina de grup o individual. Amb 91 anys d’història a l’esquena, “la situació es presenta complicada, molt”, admet Joan Carles Garcia, el directiu de l’Atlètic Poblenou, que reclama l’empatia de les administracions i, sobretot, de la Federació Catalana de Futbol.

Explica que “nosaltres hem pagat totes les assegurances i les fitxes federatives d’uns jugadors que, de moment, ni jugaran ni s’entrenaran”, però com ja van fer durant el primer confinament, “haurem de retornar les quotes a les famílies dels nostres jugadors, encara que a nosaltres la federació no ens retornarà allò que ja hem pagat“.

Joan Carles Garcia explica que al club, que té 17 equips de futbol i mou uns 300 jugadors setmanals, i després de la primera suspensió de la Lliga, “tornar-la a posposar afecta l’estructura que tens: el calendari de competició, els horaris dels entrenadors, els del camp de futbol…”.

Amb tot, el sentiment dels clubs esportius i dels gimnasos és el de reposar-se. L’Atlètic Poblenou i el gimnàs Esport Rogent llancen un missatge conjunt: “Intentarem aguantar. Aguantar i aguantar perquè no ens queda una altra”.

Comparteix a: