(ACN) Foment del Treball alerta que les restriccions que s’aplicaran durant els pròxims dies per frenar l’expansió de la covid-19 a Catalunya i l’Estat implicaran un fort increment no només dels ERTO, sinó també dels ERO i els concursos de creditors. De fet, les patronals ja van avisar que quan acabin els ERTO augmentaran els ERO. Durant la presentació de l’últim Informe trimestral sobre el mercat de treball i la negociació col·lectiva a Catalunya, el director de relacions laborals i afers socials de la patronal, Javier Ibars, ha avisat que els efectes de les noves mesures es prolongaran “almenys fins al primer trimestre del 2021” i ha reclamat més entesa entre sindicats i administracions per evitar que la situació empitjori. “Si no hi haurà més acomiadament i més tancaments d’empreses”, ha advertit.

En la mateixa línia s’ha expressat la presidenta de la comissió laboral i de recursos humans de Foment, María Ángeles Tejada, qui ha carregat contra la manera d’actuar de l’administració. Durant la seva intervenció, ha apuntat que els diferents governs no ofereixen “expectatives estables” als empresaris i que, per tant, no garanteixen “seguretat a l’hora d’invertir”. Per Tejada, l’administració “no ha tingut en compte les dificultats de les empreses” a l’Estat i ha afegit que un increment de les càrregues fiscals seria “inacceptable”.

Queixes de les petites i mitjanes empreses

De la seva banda, PIMEComerç acusa el Govern de “deixadesa” amb les empreses i lamenta que els ajuts anunciats fins ara siguin insuficients per evitar el tancament definitiu de molts negocis. El president de la sectorial comercial de la patronal de les pimes, Àlex Goñi, admet que estan “molt preocupats” i que tenen una sensació “d’abandonament econòmic total”. La meitat de pimes i autònoms tenen problemes de finançament per la pandèmia. Segons Goñi, anuncis com el d’ampliar els ajuts de la restauració de 40 a 90 milions d’euros “no serveixen per a res” si es vol, realment, salvar el sector. “A mi em sap greu ser crític amb 40 o 90 milions, però per salvar un sector el que cal és posar 500 milions sobre la taula“, remarca.

PIMEC considera que els governs haurien de promoure, a banda de més ajuts directes, retallades i condonacions d’impostos i reduccions de l’IVA. Per Goñi, els milions anunciats per a la restauració “representen un 900 euros per cada bar, i no salven un negoci, sinó una fotografia política”.