L’impacte del coronavirus en el sector esportiu, tant sense ànim de lucre com el privat, ha estat demolidor. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu dels estudis fets tant per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, la Secretaria General de l’Esports i l’Indescat. L’informe explica que set de cada 1o treballadors del sector esportiu han patit un ERTO, que s’han deixat d’aportar 921 milions d’euros al VAB (valor afegit brut) català i s’han cancel·lat més de 1.200 esdeveniments esportius. La conclusió, l’esport català ha quedat molt tocat.

Una pandèmia que deixa tocat l’esport

Durant els tres mesos que dura la crisi de la covid-19, els ingressos de les entitats esportives sense ànim de lucre s’ha reduït en un 44,8 %, mentre que per a les federacions la xifra ha estat del 19,9 %. En l’estudi, es determina que l’atletisme i els esports de contacte han estat els més perjudicats amb la caiguda de la facturació d’un 42,9 %, sent Barcelona la població més afectada ja que gairebé un 80 % dels treballadors del sector esportiu han perdut la feina durant aquest temps.

L’afectació, però, no només ha estat per a les entitats no lucratives. En el cas de la indústria de l’esport, la reducció del volum d’ingressos ha afectat gairebé la meitat de les empreses, societats i autònoms. En l’informe també s’explica que dels 1.200 esdeveniments esportius cancel·lats només el 20 % es tornaran a fer.

Quin és el futur?

La presentació de l’estudi ha anat a càrrec del secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; el president de la UFEC, Gerard Esteva, i la president de l’Indescat, Anna Pruna. Tots ells han mostrat la seva preocupació pel futur de l’esport català. En el cas de les empreses privades, Pruna assegura que “la meitat de les empreses que han participat en l’informe preveuen que hauran de fer regulacions en les seves plantilles. Això comportarà que tres de cada 10 treballadors del sector esportiu amb ànim de lucre perdin la feina”.

Des del govern de la Generalitat, i en aquest cas, des de la Secretaria General de l’Esport, s’ha informat que “destinarem tres milions i mig d’euros a aquelles entitats que fomenten l’esport base per demanar els ajuts econòmics que necessitin. Cal sumar tots els esforços per ajudar el sector a recuperar-se”.

Pel que fa a la UFEC, el seu president Gerard Esteva ha tornat a insistir en el pla Marshall presentat a l’inici de la pandèmia, el qual s’afegia a una demanda anterior com era l‘1 % del pressupost de la Generalitat de Catalunya, ja que “ens preocupa la debilitat de les nostres entitats. En la última crisi van tancar el 23 % dels clubs. Si ara no assentem les bases i les administracions donen els recursos per tornar a la normalitat les conseqüències poden ser pitjors”.

La candidatura Pirineus-Barcelona

Durant la presentació de l’informe, el secretari general de l’Esport ha volgut deixar clar que la situació actual de l’esport no hauria d’afectar la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern que s’està preparant per al 2030. Figueras ha assegurat que “necessitem quatre o cinc projectes esportius que siguin tractor de l’esport català. Un d’aquests tractors ha de ser la candidatura dels Jocs Olímpics Pirineus-Barcelona, no només pel que representaria en l’àmbit esportiu, sinó també com a país”.

 

Comparteix a: