El Departament de Salut reforçarà la plantilla de l’atenció primària aquest estiu. En concret, es contractaran 436 professionals que permetran, d’una banda, donar vacances al personal dels CAP i, de l’altra, mantenir un grau d’activitat alta als equipaments per l’aparició d’un possible rebrot de coronavirus. En total, es destinaran a la campanya d’estiu 7,7 milions d’euros per al reforç de la plantilla, una xifra que representa una inversió de cinc milions més del previst en un inici per reforçar el sistema durant el període d’estiu. Una xifra que s’ampliarà de cara a la tardor, amb 20 milions d’euros.

L’anunci es produeix després que els professionals de diferents centres d’atenció primària de la ciutat hagin denunciat que la crisi sanitària ha deixat els CAP sota mínims i en un moment en què bona part dels equipaments d’atenció primària encara no estan operatius de manera presencial. Segons el Servei Català de Salut, però, està previst que de cara a finals de juny ja estiguin operatius la totalitat dels CAP.

Segons expliquen des de Salut Pública, l’objectiu és tornar a l’activitat d’altres estius -quan també es reforçaven les plantilles- però tenint en compte la singularitat d’aquest any en què des de l’atenció primària s’haurà de treballar també en la detecció ràpida de casos de la covid-19. Per garantir l’assistència, el Servei Català de la Salut potenciarà serveis com ara l’atenció al domicili o les eines d’atenció no presencial als CAP com La Meva Salut o l’eConsulta.

Els centres d’atenció primària tindran activitat fins a les 20 h i les franges horàries s’adequaran per atendre també una major intensitat d’atenció programada. A més, des del departament reconeixen que els centres s’adequaran a les necessitats que pugui haver-hi en cas de rebrot de la covid-19 o per atendre les necessitats del turisme, que previsiblement serà més local que internacional. Pel que fa a l’activitat hospitalària, està previst que es mantingui igual que l’any passat.

També es reforça el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) amb 24 unitats addicionals de suport vital bàsic i avançat, que realitzaran 31.020 hores de servei, amb especial èmfasi a les zones de costa.

En marxa la campanya #Tria/Salut

Igual que en estius passats, Salut ha posat en marxa la campanya #Tria/Salut per recordar als ciutadans de les mesures de prevenció habituals per evitar cops de calor com ara hidratar-se bé  o protegir-se del sol amb crema solar. Aquests any, a més, la campanya es dedicarà a donar informació per prevenir els contagis de la covid-19 en aquest sentit Es recomana a la ciutadania que en cas d’aparició de qualsevol símptoma relacionat amb el coronavirus contacti amb el 061. 

L’any 2019 es van notificar sis casos de cop de calor amb tres persones que van acabar perdent la vida. El Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) està en marxa des de l’1 de juny i s’allargarà fins al 30 de setembre.