El Ministeri de Sanitat decideix aquest dimecres si Barcelona i Lleida passen a la fase 3 dijous, tal com ha proposat el govern català. La decisió s’ha de prendre en una reunió bilateral entre el Ministeri i el Departament de Salut que se celebrarà aquest dimecres, a les 15.30 h. En declaracions a TV3 Salvador Illa, titular de Sanitat, ha dit que creu que es “donen les condicions” perquè sigui així. També ha assegurat que a la trobada s’avaularà la situació des d’un punt de vista tècnic. Si Sanitat hi dona el vistiplau, a partir del 18 de juny tot Catalunya estarà en fase 3.

La mobilitat per Sant Joan, un factor clau

Illa considera important facilitar la mobilitat per la revetlla de Sant Joan i ha explicat que el pas de fase permetrà una operació sortida esglaonada per aquells que vulguin celebrar el Sant Joan 2020.

El ministre de Sanitat considera que les coses a Catalunya s’han fet correctament. “El govern ha tingut una actitud de prudència que jo comparteixo”, ha dit. En aquest sentit, ha posat l’exemple de Lleida, on hi ha hagut alguns brots però on s’ha actuat amb “rapidesa i contundència”.

La Generalitat ja treballa en una regulació pròpia

Des del govern català defensen que cal que tot Catalunya estigui en fase 3 al més aviat possible, per regular des del govern de la Generalitat les mesures que s’aplicaran a partir d’ara. De fet, aquest dimarts la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha assegurat que impulsaran un pla propi tan bon punt Barcelona i Lleida passin a la fase 3, sense esperar que s’acabi l’estat d’alarma, aquest diumenge.

Sobre aquesta qüestió, el ministre s’ha limitat a dir que és una decisió que poden prendre les comunitats un cop passen a fase 3, i hi ha mostrat el seu respecte.