La Cursa de l’Amistat 2019 serà molt especial, perquè serà l’última amb el format amb què va néixer el 1981. Tot i que hi ha guanyadors, els corredors no l’entenen com una prova competitiva. Com el nom indica, és més una cursa d’amics que intenta mostrar a tothom que hi ha coses a la vida que no tenen preu. Aquest 2019 Myrna Mates, filla de Francesc Mates, que va ser el creador de la cursa, deixarà d’organitzar-la com han fet tota la vida i en cedirà el testimoni a Seven Mila, que s’encarrega, entre d’altres, de la Cursa de Bombers de Barcelona. La prova no tindrà el nom amb què va es va fer per primer cop.

Cursa de l'Amistat
@blogmaldito

Cursa de l’Amistat 2019, última amb el format “antic”

La Cursa de l’Amistat té una forma força especial per inscriure-s’hi. No es fa de forma electrònica sinó presencial. No es paga (gairebé) res, només un euro de l’assegurança mèdica obligatòria. No hi ha obsequis i l’avituallament final (aigua i alguna cosa dolça o salada) l’aporten els mateixos corredors. Uns dies abans, Myrna Mates i el seu equip estableixen uns dies d’inscripció presencial a la botiga Mates, del carrer de Gayarre, 25, al barri de la Bordeta. La gent hi fa cua i la inscripció es fa per ordre rigorós d’arribada fins a exhaurir els dorsals.

El concepte de la cursa: l’amistat

La Cursa de l’Amistat s’ha mantingut inalterable des dels inicis. El creador de la prova va ser Francesc Mates, atleta de pista i maratonià, a banda d’entrenador i fotògraf esportiu. Mates estava en el grup dels que van organitzar la primera Marató de Catalunya, amb Ramon Oliu al capdavant: les dues primeres edicions a Palafrugell i, a partir del 1980, a la Ciutat Comtal. L’any següent, el 1981, aquest creador d’una marca de sabatilles pròpia, va organitzar, juntament amb la seva filla, una cursa sense esperit competitiu que ha mantingut l’essència en les totes edicions disputades.

Cursa de l'Amistat
@blogmaldito

Una prova única

Tant els corredors veterans com els que no hi han participat mai són conscients que disputaran una prova que poc té a veure amb les que hi ha cada cap de setmana. Per començar es fa sempre l’1 de novembre, sigui el dia que sigui. L’única excepció va ser-ne l’any 2006, perquè hi va haver eleccions al Parlament de Catalunya. L’hora de sortida és a les vuit del matí al Castell de Montjuïc. L’arribada, al peu del Tibidabo. La cursa travessa tot Barcelona, més de 16 quilòmetres en total, però cadascú busca el transport per a la sortida o l’arribada.