competicions aturades

Totes les competicions d’àmbit català estaran dues setmanes aturades per ajudar a contenir els brots de coronavirus. Així ha estat publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) aquest divendres a la matinada.

Una decisió que afecta les competicions

La decisió és una de les mesures que ha anunciat la Generalitat amb el vist-i-plau del Procicat per contenir els brots de coronavirus dels últims dies, i que entra en vigor des del moment de la publicació. La mesura ha estat avalada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La idea, que aquest dimecres ja va avançar la Secretaria General de l’Esport i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, te la intenció de “reduir la mobilitat que durant els caps de setmana produeixen la multitud de competicions esportives que es fan a tot Catalunya”.

Aforament del 50%

Pel que fa a les instal·lacions i els equipaments esportius es poden utilitzar sempre que es garanteixi no superar el 50% de l’aforament, que hi hagi control d’accés i compleixin les indicacions dels plans sectorials aprovats pel Procicat. Queda prohibida la utilització d’equipaments esportius que no estiguin supervisats. No estan afectats per aquestes prohibicions les instal·lacions i els equipaments esportius destinats a la tecnificació i al rendiment esportiu.

Entrenaments, sí. Partits, no

La mesura no afectarà els entrenaments ni els usuaris de les instal·lacions esportives ni dels gimnasos. Això sí, les competicions que no siguin professionals sí que se’n veuran alterades ja que s’ajornaran totes: les federades, escolars o privades de qualsevol categoria en l’àmbit català.

Pel president de la UFEC, Gerard Esteva, la decisió no ha estat fàcil ja que “som conscients de la situació que estem vivim i ho acceptem amb resignació. Però hem de deixar clar i ser contundents que l’esport no és el problema. Hem tingut casos, però hem actuat per garantir la traçabilitat i aplicat tots els protocols marcats per la Secretaria General de l’Esport i pel Departament de Salut.

La suspensió no afectarà l’esport professional ni les competicions dins del calendari estatal o internacional. És a dir, en futbol es podran jugar els partits de Primera, Segona, Segona B, Tercera, Lliga Iberdrola i Primera Nacional femenines ja que son competicions que depenen de la Federació Espanyola de Futbol; i en altres esports com el bàsquet, l’handbol o el waterpolo es podran jugar les competicions organitzades per les federacions estatals. L’aturada té prevista una durada de 15 dies, però el president de la UFEC adverteix que “si en 15 dies no ha millorat la corba, hauríem de poder obrir la competició federativa. Demanem que, si no és el cas, es pugui fer una excepció amb la pràctica esportiva federada per garantir la normalitat esportiva al país”.

Gerard Esteva: “Demanem poder tornar a les competicions passats els 15 dies.”

Des de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, el seu president Gerard Esteva ha enviat un missatge en el qual afirma que la decisió “no té res a veure amb l’esport, ja que aquesta activitat és segura. I, per tant, demanem que un cop passin aquests quinze dies es pugui tornar a la normalitat pel que fa a les competicions ja que l’esport és segur.”

Oriol Camacho: “El futbol de Tercera es jugarà a porta tancada.”

A la Federació Catalana de Futbol reconeixen que la decisió els afecta ja que segons Oriol Camacho, secretari general de l’entitat, “cada cap de setmana disputem uns 5000 partits entre oficials i amistosos. Malgrat tot, acatem la decisió i buscarem noves dates pels partits que no es disputaran aquest cap de setmana. Pel que fa als partits de Tercera, aquests sí que es podran jugar, però a porta tancada.”