Espanyol

L’inici de Lliga de l’Espanyol permet els blanc-i-blaus somiar amb el retorn a Primera. L’equip de Vicente Moreno és el primer classificat de la Segona Divisió amb 13 punts quan s’han jugat cinc jornades. Aquesta és la cinquena vegada a la història que els periquitos ocupen el lideratge de la Lliga a aquestes altures de la competició.

Primer cop al segle XXI

Els blanc-i-blaus afronten el sisè encontre de Lliga com a primers a la classificació per primera vegada aquest segle. La millor arrencada de l’Espanyol durant els últims vint anys va ser la temporada 2004/05, quan es va col·locar tercer amb tres victòries, un empat i una derrota. L’equip que llavors entrenava Miguel Ángel Lotina va finalitzar la Lliga cinquè, a tan sols un punt de la zona Champions.

Millor registre a Segona Divisió

Els números de l’Espanyol a la jornada 5 no van ser tan bons les quatre ocasions anteriors en què l’Espanyol ha jugat a Segona Divisió. De fet, els blanc-i-blaus van ser cinquens a aquestes altures de la competició la temporada 1993/94, la darrera en què van jugar a la categoria de plata. Fins a aquest any, el millor registre dels periquitos durant els cinc primers partits a Segona va ser a la campanya 1969/70, quan van ser quarts a la classificació.

Els dos primers lideratges van ser de llarga durada

Les dues primeres vegades que l’Espanyol ha estat líder a la jornada 5 va ser amb l’equip a Primera Divisió. Llavors, els blanc-i-blaus es van mantenir en aquesta posició durant les jornades posteriors. El primer cop va ser la temporada 1932/33, quan els periquitos van guanyar els cinc primer partits. Els homes dirigits per Patricio Caicedo van ser capaços de mantenir-se en primera posició durant sis jornades aquell curs. No obstant això, van acabar el campionat com a tercers classificats. Vint anys després, els blanc-i-blaus van tornar a repetir la fita d’arrencar el campionat amb cinc triomfs. Llavors, l’entrenador era Alejandro Scopelli i Julián Arcas va fer 21 gols a la Lliga. Tot i ser líder durant 17 jornades, l’Espanyol va finalitzar aquella temporada en quarta posició.

Feia de 20 anys que no lideraven en aquest moment de la temporada

Quatre victòries i un empat li van valdre a l’Espanyol per acabar líder la cinquena jornada de la temporada 74/75. Llavors, el conjunt de José Emilio Santamaría estava liderat per Dani Solsona, que va fer onze gols a la Lliga. No obstant això, l’equip no va aconseguir mantenir la bona dinàmica i va finalitzar el campionat en onzena posició. Més sort van tenir els blanc-i-blaus la següent vegada que va ocupar la primera posició a la jornada 5, que va ser la campanya 95/96. Casualment, la Primera Divisió va comptar amb 22 equips aquella temporada, els mateixos que té la Segona Divisió actualment. L’equip que llavors entrenava José Antonio Camacho va guanyar els cinc primers encontres d’una Lliga que va dominar l’Atlètic de Madrid durant gairebé tot l’any. L’Espanyol va finalitzar aquella temporada en quarta posició.