El Parc de Joan Miró ha estat la sortida i l’arribada de la caminada del cicle Barnatresc. De fet, ha estat l‘última del curs de dia, ja que en queda una altra que serà nocturna. El d’aquest diumenge era un recorregut de més de 12 quilòmetres en què els centenars de participants tenien un màxim de quatre hores aproximadament per fer el circuit (sortida de 9 a 9.30 h i hora màxima d’arribada a les 13 h).

Ens hem hagut de reinventar. Des de la pandèmia hi ha menys participació però tornem a créixer poc a poc”
Josep Maria Pérez, coordinador del Barnatresc

Què és el Barnatresc?

La iniciativa del Barnatresc és un calendari anual de caminades, que neix amb l’objectiu de redescobrir molts racons de la ciutat de Barcelona tot fent esport. L’Associació d’Entitats Excursionistes del Barcelonès (AEEB) organitza el cicle de sortides amb el suport de l’Institut Barcelona Esports de l’Ajuntament de Barcelona. Les caminades es realitzen un diumenge al mes amb recorreguts pels barris populars de la ciutat i promouen l’activitat física, el civisme i la cultura barcelonina. En aquest cas, els participants han passat per llocs emblemàtics com la Sagrada Família , la Casa de les Punxes o la Model.

Recorregut del Barnatresc: caminada per l’Eixample

Noves modalitats del Barnatresc

El Barnatresc sempre comprèn itineraris urbans que oscil·len entre els 10 i 12 quilòmetres i no tenen caràcter competitiu. Es poden realitzar en tres versions:

  • Barnatresc presencial: estan senyalitzats amb fletxes de plàstic de color verd, hi ha control de sortida i arribada, servei sanitari, megafonia i lavabo, no hi ha control de pas i avituallaments, i sí que computen per a l’obtenció del pin anual. S’ha de portar el carnet oficial del Barnatresc per marcar el codi de barres quan sigui necessari, punt de sortida, de control i d’arribada.
  • Barnatresc senyalitzat: són una alternativa per quan no se’n pugui fer la versió presencial, estan senyalitzats amb fletxes de plàstic de color verd. No tenen suport logístic (controls de sortida i arribada, orientadors, avituallaments, megafonia, emergències, lavabo, etc.) i no computen per al pin anual.
  • Barnatresc virtual: no estan senyalitzats, es fan a través d’una aplicació al mòbil durant les dues setmanes posteriors a la realització del Barnatresc presencial o del Barnatresc senyalitzat.

Els pins anuals del Barnatresc es lliuren al final del calendari de caminades i es poden obtenir tres pins: el de bronze, el de plata i el d’or, depenent del nombre de caminades en què s’hagi participat.

També hi ha premi a la fidelitat i constància al Barnatresc, el premi Màster, que s’atorga a aquell participant que hagi obtingut el pin d’or durant tres anys seguits o bé si ha recollit el mateix pin d’or en cinc anys alterns a partir del 2016.