Un dia com aavui, un 12 d’agost de 1888, es va fundar al número 29 del carrer dels Tallers, la Unió General de Treballadors. El sindicat ha celebrat aquest diumenge els seus 130 anys d’història amb un acte a Barcelona, en el qual s’ha reivindicat com el sindicat degà a l’estat espanyol i el segon més longeu d’Europa.

Des del sindicat han aprofitat aquesta data de celebració per mirar cap al futur. Els responsables de la UGT situen un dels principals objectius a aconseguir la igualtat entre homes i dones. Per això, el secretari general de UGT, Josep Maria Álvarez, ha anunciat que el feminisme és un element clau en el nou manifest del sindicat: “El manifest declara la UGT com un sindicat feminista. Crec que és el gran moment de la dona”. Álvarez ha explicat que aquest segle XXI és el moment perquè s’acabin amb les  desigualtats, la bretxa social, el maltractament i s’aconsegueixi la igualtat.

Segons Álvarez, avui en dia, hi ha moltes empreses en què no només es discrimina per ser dona, sinó també per ser homosexual, lesbiana i transsexual. Motiu pel qual ha insistit que aquests seran els valors que guiaran l’acció del sindicat en els pròxims anys.

Per altra banda, el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, ha reivindicat la importància de l’existència dels sindicats perquè “la gent necessita una sortida justa a la crisi, viure amb dignitat i recuperar l’estat de benestar que hem retallat”. I és que en el manifest que s’ha llegit aquest diumenge s’ha alertat que el sistema de benestar està en risc, després de la crisi viscuda els últims anys.

El Govern espanyol recull les peticions de la UGT

A l’acte de commemoració també hi ha assistit la ministra de Treball, Magdalena Valerio, que ha recollit les peticions de la UGT i ha dit que des del Govern espanyol s’està treballant en un pla director per millorar les condicions laborals dels treballadors. També ha parlat de les dues trobades que ja ha tingut el nou executiu de Pedro Sánchez amb el sindicat com a prova de la voluntat del nou executiu de dur a terme millores en l’àmbit laboral.

Prèviament a l’acte, que ha durat 3 hores, hi ha hagut una marxa fins al carrer dels Tallers, on Pablo Iglesias va fundar la UGT. Allà s’ha fet una ofrena foral en record a les persones que el 1888 van fer possible el sindicat en un moment de dures condicions laborals i repressió de les organitzacions obreres. Després de l’ofrena, els representats institucionals i del sindicat, s’han apropat fins al pla de l’Ós, el mural de Miró, on han fet un minut de silenci per recordar les víctimes de l’atemptat del 17-A.

La jornada també ha servit per inaugurar una exposició sobre els 130 d’història de la unió sindical. És només una de les activitats que es faran durant tot l’any per commemorar l’aniversari.