Mercabarna
ha començat a fer tests massius de coronavirus als 7.500 treballadors del mercat majorista. En concret, s’estan fent tests ràpids d’antígens, els resultats dels quals s’obtenen en només 20 minuts. Es tracta d’una “primera experiència” que s’allargarà durant tota la setmana, però l’objectiu és que es converteixi en una “pràctica habitual” en els propers mesos. D’aquesta manera, es vol “blindar el recinte i oferir les màximes garanties de seguretat”.
A Mercabarna hi operen cada dia 700 empreses, amb 7.500 treballadors, als quals cal sumar-hi els compradors que van a buscar-hi producte fresc. Això converteix el mercat, de 90 hectàrees, en un espai amb una gran “complexitat logística” i en què hi ha una interacció social “inevitable i intensa”.
“Aturar la covid i no l’economia”
Amb el lema “Aturar la covid i no l’economia”, el projecte està impulsat de manera conjunta per Mercabarna, Foment del Treball, l’Associació d’Empreses de Mercabarna (Assocome) i el hub de laboratoris MyCovidTest, que s’encarregarà de fer els tests.
El preident de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre ha apuntat que l’objectiu és fer compatible l’economia i la salut. I en aquesta estratègia aposta per estendre els testos a totes les empreses catalanes.
El cost en la compra dels testos l’han assumit els empresaris, que també s’ocuparan d’organitzar internament els treballadors per tal que es puguin fer la prova. De moment, Mercabarna ha adquirit 1.500 testos ràpids d’antígens a un preu de 29€ la unitat, ampliables a 3.000 testos.
Escaneig massiu abans de Nadal
Com assenyala el director general de Mercabarna, Jordi Valls, s’ha optat per fer aquest escaneig massiu abans de Nadal perquè “és un bon moment, amb un volum de gent i activitat màxims”. Ho emmarca dins l’estratègia anticovid, com un pas més per mantenir la tensió constant i garantir la seguretat de l’activitat essencial de Mercabarna.”
Seguretat i vigilància en pandèmia
El polígon alimentari de Mercabarna subministra cada dia més de dos milions de tones de fruites, hortalisses, peix, marisc i productes carnis. El polígon alimentari reconeix que la confluència de professionals de diferents empreses ha suposat un “repte extraordinari” que s’ha gestionat amb un protocol que ha permès doblar la neteja de les instal·lacions, amb campanyes concretes com, a mitjans d’octubre quan l’exèrcit espanyol va desinfectar-ne les instal·lacions de manera preventiva.
S’han implantat estrictes mesures d’higiene i desinfecció. També s’ha intensificat la vigilància i la seguretat, amb agents que supervisen que els treballadors mantinguin la distància de seguretat i portin correctament la mascareta.