El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, creu que “podem estar veient el final del túnel“. Així ho ha assegurat en declaracions al programa ‘reset’, de betevé, en què ha analitzat la recuperació econòmica del país i de la ciutat, nou mesos després de l’inici de la pandèmia del coronavirus, de la qual ha dit que “sembla que ja està sota control“.

Canadell considera que “probablement, ja hem tocat fons” pel què fa a la crisi econòmica derivada de la covid-19. I ha qualificat de “bona notícia, sobretot per les empreses i els empresaris que ho estan passant més malament” el fet que l’estalvi de les famílies catalanes hagi assolit aquest any valors de “rècord”, de més de 22.000 milions d’euros, més del doble dels valors habituals.

Confiança

Per al president de la Cambra de Comerç de Barcelona la “paraula clau” per a la recuperació de l’economia és “confiança“. Segons Canadell, això és “el que falta perquè la gent tradueixi l’estalvi en consum“. En un sentit molt similar s’ha manifestat el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené: “Necessitem que això es traslladi en consum” si realment hem tocat fons, possiblement la confiança de les famílies serà més alta i tindran una major propensió a consumir en el futur”.

La gestió de la crisi

Tots dos han coincidit a assenyalar que un dels factors decisius per generar aquesta confiança és la gestió de la pandèmia per part de les institucions públiques. Canadell considera que “això ho estem fent bé” perquè s’està aconseguint “contenir la pandèmia“, sobretot “des que hi ha el doctor Argimon” al capdavant.

Jené, en canvi, tot i aplaudir la gestió sanitària d’Argimon, ha subratllat que “la gestió des del punt de vista de les repercussions econòmiques no ha estat gens bona“. El president de Barcelona Oberta s’ha referit “especialment al sector de la restauració i al del comerç, que hem de recordar que encara tenim una bona part del comerç tancat”, en al·lusió als centres comercials.

Tests massius, si hi ha tercera onada

Tot i aplaudir la gestió de la pandèmia, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha reconegut que “això no vol dir que no puguem tornar a tenir un nou rebrot al gener“. Tot i això, Joan Canadell ha afirmat que, “si ve una nova onada, és molt probable que siguem capaços de frenar-la” perquè “els tests estan evolucionant de manera molt ràpida” i es podrien fer tests d’antígens “a tot arreu”, fins i tot “no es pot descartar que se’n facin als centres comercials”.

Estalvi de “rècord”

De la seva banda, el director d’educació financera de l’Institut d’Estudis Financers, Jordi Martínez, ha assegurat que, actualment, “la taxa d’estalvi és la més gran de la sèrie històrica“. En una entrevista al programa ‘reset’, Martínez ho ha atribuït al fet que les persones que han pogut mantenir la seva feina han guardat diners “per a possibles imprevistos”, alhora que ha vaticinat que “les bones notícies sobre la vacuna i les dates en què ens trobem poden fer créixer el consum“.