Les vendes de flors i de plantes han baixat prop d’un 30 per cent, arran de la pandèmia del coronavirus. Ho indiquen les dades tant de Mercabarna, com del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya. L’explicació, sobretot, la trobem en el tancament d’hotels i restaurants i la cancel·lació de bodes, bateigs i comunions, que suposen una part important del negoci.

El Carles Garcia ha parlat amb algunes de les floristeries de la ciutat per veure com els està afectant aquesta situació i com ha canviat la relació dels barcelonins amb les flors i les plantes. La venda de plantes d’interior per la necessitat de fer canvis a casa és un dels pocs factors que els han permès continuar subsistint.

Sense esdeveniments

El president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, assegura que “tot aquell lliurament que fèiem per naixements a hospitals o esdeveniments com les fires, s’ha perdut”. Davant d’aquesta situació, diu, “l’única línia de clients important és el públic que passa per davant dels establiments“. Guillén celebra que la gent, que ara passa “més hores a casa“, s’ha fixat en les floristeries per fer petits canvis en l’espai domèstic per estar-hi més a gust.

La necessitat d’una planta

“S’ha venut molt més, la gent s’ha animat a comprar plantes d’exterior i d’interior i ha començat a valorar el que és tenir plantes a casa, després de tant de temps tancats“, ha explicat a ‘reset’ l’Alejandra Echegoyen, d’El Jardí de Maragall. L’Anna Maria Vives, d’Atma Flors, també creu que “després de tants dies tancats sense poder anar a la muntanya o gaudir d’un espai verd, la gent necessitava una planta“. Fins al punt que, diuen, hi ha clients que “els posen noms i tot“.

Nous clients

Les floristes estan contentes perquè, almenys, aquesta situació els ha servit per atreure clients a les seves botigues. Molts d’ells, per “solidaritat” amb els comerços del barri, prefereixen les floristeries que no les grans superfícies. I el que més valoren, sobretot, és que hi ha “gent de totes les edats” perquè mantenen els clients de tota la vida, però també n’han incorporat de joves, que “tenen una gran sensibilitat per les plantes“.