La Festa Major de Gràcia ha posat punt final a les festes més feministes amb dues possibles agressions sexuals greus. Ho ha explicat el regidor de Gràcia, Eloi Badia, durant el balanç de les festes: “De moment no tenim denúncies, […] però això ens diu que hem d’estar alerta i que és un tema que hem de seguir reivindicant cada any”.

Aquestes són les segones festes gracienques en què l’Ajuntament ha instal·lat un estand antimasclista. Durant els set dies de festa major s’han fet 1.980 accions de sensibilització, 17 d’assessorament i nou actuacions que han fet els serveis d’emergència i els cossos policials. Alguns carrers i entitats, com els Castellers de la Vila de Gràcia, també han posat estands antimasclistes.

Bon balanç, tot i el mal endèmic de l’incivisme

Més enllà de la vessant feminista d’aquesta Festa Major de Gràcia, l’edició d’enguany ha recuperat la normalitat després que els atemptats terroristes trunquessin les festes del 2017. Tant l’Ajuntament com l’organització han fet una valoració positiva de l’afluència de públic i del nombre d’activitats inclusives i familiars fetes.

Ara bé, la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, ha lamentat que un any més segueixen els problemes d’incivisme, tant dels qui trenquen els decorats, com dels qui en roben una part –tal com va passar amb els porquets del carrer de la Llibertat-.

Segons Carbonell, aquest any “potser no hi ha hagut desperfectes tan visibles” com anys anteriors, però “malauradament encara hem de lamentar certes destrosses”. Carbonell també ha explicat que la pluja intensa que va caure divendres, 17 d’agost, va agreujar la situació. Al carrer de Puigmartí els veïns van haver de tallar part dels guarniments perquè no caigués a terra tota la decoració hawaiana.

S’imposa el got reutilitzable

Les festes gracienques d’aquest 2018 també han aconseguit ser les més sostenibles dels darrers anys, en bona mesura gràcies als gots reutilitzables que ha repartit l’organització: Se n’han repartit 130.000. Amb aquesta acció s’ha pogut estalviar l’ús de 800.000 gots de plàstic d’un sol ús. Pel que fa a la neteja del barri, el dispositiu especial ha recollit 43,2 tones de residus, tres menys que l’any 2016.