El certamen s’ha convertit en tot un referent mundial i des de Barcelona mostra les possibilitats de la transformació urbana ja sigui des de la mobilitat, l’eficiència energètica, l’urbanisme o el medi ambient. Grans capitals com Amsterdam, Brussel·les, Estocolm, Nova York o Londres analitzaran en aquesta edició el paper clau dels ciutadans com a element transformador de les ciutats del futur. De fet el lema d’enguany és “Empower cities, empower people”.  La d’enguany és una edició de rècord amb 700 ciutats participants, fet que pel primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, és una prova que mostra que “la ciutat continua funcionant, que és un pol d’atracció, en un moment per Catalunya.”

Fer més fàcil la vida a la ciutat

Pel que fa a les solucions concretes, Microsoft ens presenta el seu cotxe intel·ligent de policia. Amb càmeres que poden donar una visió de 360 graus per no perdre detall de les situacions més complicades i la possibilitat d’accedir a diferents bases policials amb facilitat. El cotxe és un dels protagonistes pel que fa a l’aplicació de solucions intel·ligents. Pel que fa a la seguretat dels ciutadans cada cop són més els fabricants que incorporen solucions per evitar distraccions al volant o sistemes que avisen directament els serveis d’emergència en casa d’accident. Un exemple n’és el Seat Leon Cristóbal que impedeix arrencar el vehicle sense lligar-se el cinturó i permet fer un control d’alcoholèmia. A més a més, té un sistema per detectar, per exemple, si el conductor s’està distraient mirant el mòbil i ofereix la possibilitat d’escriure missatges predeterminats.

La UPC també ensenya múscul en la novena edició de l’Smart City Expo amb la presentació de robots intel·ligents que faciliten la inspecció segura del clavegueram en casos de fugues o obstruccions i on la presència de persones podria ser perillosa. També han presentat el Tibi, un robot social pensat per fer de guia a espais públics, especialment a persones amb alguna discapacitat. Preparat amb dos làsers i un sistema de detecció facial reconeix les persones i pot acompanyar-les on calgui, gràcies a un sistema de navegació integrat.

Un altre de les aplicacions de la politècnica passa per l’ús de la realitat virtual aplicada a recrear situacions de risc, gràcies a això els professionals poden millorar la seva resposta en un entorn semblant al real i fins i tot millorar la seguretat dels edificis en el disseny dels immobles.  Al seu estand Barcelona presenta 23 projectes vinculats a la participació ciutadana, l’habitatge, la mobilitat i el turisme, entre d’altres.

>

El director de l’Smart City World Expo, Ugo Valenti, ha demanat que les ciutats “s’empoderin” i apliquin tecnologies per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, i ha posat com a exemple solucions de participació ciutadana per confeccionar els pressupostos municipals o vehicles autònoms.

Un espai dedicat a l’habitatge

D’entre les activitats paral·leles al congrés hi hauna trobada internacional de ciutats per abordar la qüestió de l’habitatge. Aquest dimarts, el regidor d’habitatge de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha participat en un debat sobre com frenar l’increment dels lloguers. També el regidor d’habitatge de París, Ian Brossat, ha explicat les mesures que s’estan implementant a la capital francesa.