L’aplicació de l’article 155 de la Constitució ha tingut efectes al Port de Barcelona. El Ministeri de Foment ha vetat una missió de difusió comercial a l’Amèrica Llatina amb l’argument que el Ministeri d’Exteriors no vol que Catalunya faci cap acte institucional internacional. L’Autoritat Portuària ha decidit acatar la decisió però el viatge no s’ha anul·lat: una quarantena d’empresaris de la comunitat portuària s’han negat a deixar-se perdre els bons resultats que ofereixen aquestes missions.

Des del 1998 el Port de Barcelona ha organitzat cada any una missió comercial a l’exterior per donar-se a conèixer internacionalment. Enguany, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, estava preparat un viatge a l’Argentina i l’Uruguai que havia de començar d’aquest dissabte i estava previst que durés fins dijous.

El viatge es feia conjuntament amb la Generalitat però quan es va aplicar l’article 155, l’equip del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ara empresonat, es va posar en contacte amb el port per comunicar que finalment no participarien en la missió tenint en compte el moment excepcional que s’estava vivint. L’Autoritat Portuària de Barcelona va decidir tirar endavant amb el viatge, aquest cop presidit pel seu president, Sixte Cambra. Però finalment, el veto del Govern espanyol ho ha impedit i la missió comercial es farà sense cap representació institucional, ni per part de l’Autoritat Portuària ni de la Generalitat.

En aquest context, i malgrat els entrebancs, una quarantena d’empresaris viatjaran aquest dissabte cap a l’Argentina per continuar amb el pla previst. És una decisió de perspectiva empresarial que s’ha pres tenint en compte els bons resultats que han donat els últims anys aquest tipus de missions. La diferència és que, ara, el nom del port ja no figura en la documentació definitiva del viatge, que ara impulsa la Comunitat Portuària.

Aquest serà el primer any que l’Autoritat Portuària de Barcelona no participarà en aquesta missió comercial, que va idear fa 19 anys per tal de donar a conèixer el port internacionalment.