La secció de la Confederació General de Treballadors (CGT) a Correus ha denunciat que el vot per correu a les eleccions del 14-F “posarà en perill la salut dels treballadors i dels electors“. El sindicat ho atribueix a la “mala gestió” de l’empresa estatal, i recorda que aquest dilluns un problema informàtic ha impedit imprimir els impresos per votar des dels domicilis.

El delegat de la CGT a Correus, Julio Garcia, ha descrit l’escenari dels propers dies com a “dantesc” i proposa resoldre-ho amb la contractació de personal específic i nous mitjans de protecció per garantir la seguretat durant el repartiment dels vots, dins els terminis establerts.

La gestió de Correus “tindrà conseqüències”

Garcia avisa que el mètode amb què Correus està gestionant aquest procés electoral “tindrà conseqüències” i ha titllat l’empresa “d’irresponsable”. De fet, puntualitza que “s’hauran d’admetre vots en un domicili on els votants no portin mascareta”, i afegeix que “és impossible saber si qui sol·licita el servei està confinat” per ser contacte estret o per ser positiu de covid-19.

El delegat de la CGT insisteix que “no volem ser ni transmissors ni exposar-nos a més contagis”. I recorda que, segons les dades facilitades per Correus el 25 de gener, a la plantilla de Barcelona -5.000 treballadors- han mort dues persones, s’han detectat 216 positius, 292 casos probables i 783 contactes directes aïllats.

El responsable sindical denuncia, per exemple, que els sobres de vot “no disposen d’un sistema de tancament automàtic” i apunta que, “d’aquesta manera, estem enviant milers de sobres a les meses electorals amb restes de saliva de persones que voten“.

Correus: “la seguretat està garantida”

De la seva banda, Correus defensa l’aplicació de tots els protocols necessaris de cara, que permeten que “la seguretat dels treballadors està garantida”. L’empresa postal ho ha explicat en un comunicat que, a més, detalla l’adopció de mesures complementàries com cursos de prevenció de contagis per a la plantilla.

La companyia recorda que totes les seves oficines disposen de mampares de separació als taulells i que se segueix controlant l’aforament per evitar aglomeracions i aconseguir que es respecti la distància de seguretat. Alhora, assegura que tots els treballadors disposen de mascaretes FFP2, guants i gels desinfectants d’ús personal, mentre que el contacte físic entre empleat i clients s’evita “en tot moment”.

Pel que fa a l’entrega de vot per correu, l’empresa estatal assegura que en tots els tràmits s’està garantint la seguretat d’electors i de treballadors. En cas que el votant s’hagi de treure la mascareta per ser identificat, el protocol estableix que això ha de durar el mínim possible, i sempre respectant la distància de seguretat.

Per motius de seguretat, els treballadors de Correus tampoc no poden accedir als domicilis particulars per fer entrega de la documentació electoral, així com residències de gent gran o centres hospitalaris.