vaga 28 octubre

El Departament de Treball ha fixat els serveis mínims de la vaga del 28 d’octubre de tot el sector públic. La convocatòria, organitzada pels funcionaris per protestar contra l’abús de la temporalitat i reclamar més estabilitat laboral, afecta tots els serveis que ofereix l’Administració Pública. Es tracta d’una vaga de professors, metges i personal sanitari, transport públic, entre moltes altres funcions públiques. La vaga del 28 d’octubre pot, doncs, afectar molts àmbits.

Detallem els serveis mínims de la vaga del 28 d’octubre a Rodalies, trens regionals de Renfe, FGC, metro de Barcelona, autobusos TMB i TRAM, afectacions a l’ensenyament, la sanitat o els mitjans de comunicació, entre d’altres.

Vaga de professors: Escoles amb el 50 % dels docents a infantil i primària

La vaga de professors del 28 d’octubre afectarà les escoles i instituts. Els serveis mínims preveuen dos docents per cada quatre classes a infantil i primària (de tres a 12 anys) i un docent per cada tres classes a l’ensenyament secundari (de 12 a 16 anys). A les llars d’infants es garanteix la presència de, com a mínim, el 50 % de la plantilla i també als centres d’educació especial. A l’hora del menjador i per a les activitats extraescolars també es garanteix el 50 % del personal.

Transport públic: 85 % del servei habitual

Pel que fa al transport públic, Treball ha decretat un serveis mínims del 85 % a la majoria de transports de viatgers urbans i interurbans. És el cas dels trens de Rodalies i Regionals de Renfe, dels FGC, del servei de metro i autobús de TMB i també del TRAM. En el cas del servei de grua es garantirà com a mínim un terç de l’activitat.

La vaga podria tenir poca afectació a TMB, que ofereix el servei de bus i metro, on cap sindicat ha convidat als treballadors a sumar-se a l’aturada. Des del Comitè d’Empresa del metro només fan una crida a participar en la manifestació convocada al migdia.

Hospitals i centres sanitaris: el 100 % de les urgències

En el cas de la sanitat pública, la Generalitat garanteix el normal funcionament dels serveis d’urgències, de les unitats especials i també de les operacions quirúrgiques inajornables, els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital. També es garanteix el normal funcionament del circuit assistencial de la covid i de la campanya de vacunació.

En el cas dels ambulatoris i els centres de salut es garantirà l’assistència urgent i la resta del servei s’haurà de cobrir, com a mínim, amb el 25 % de la plantilla.

La ràdio i la televisió públiques: 50 % de la programació informativa

L’aturada convocada pels treballadors del sector públic també afecta mitjans de comunicació com betevé, TV3 o Catalunya Ràdio. En aquest cas, els serveis mínims han de garantir un 50 % dels continguts de la programació informativa.