La contracimera Propostes per al Canvi de Model de Territoris Turistitzats ha començat aquest dimarts en paral·lel a la cimera Future of Tourism World Summit. L’acte vol ser una crítica a l’esdeveniment internacional que se celebra a la Llotja de Mar el 26 i 27 d’octubre i que, segons la FAVB, està destinat “a la reactivació del turisme de masses”.

La contracimera s’ha inaugurat a les 17.30 h a l’Escola Drassanes amb una taula sobre model econòmic. L’objectiu és obrir el debat sobre “la necessitat d’un canvi global de model” davant l’impacte de l’emergència climàtica o el coronavirus. Hi han participat Joana Bregolat (ODG), Albert Recio (FAVB) i Jordi García (XES).

També a les 17.30 h s’ha obert una altra taula a l’espai veïnal Borsí per parlar sobre la “precarització i exclusió social en l’àmbit laboral del sector turístic”. El punt de partida era una investigació que, segons els organitzadors, “constata que els col·lectius que ja abans de la covid patien precarització i exclusió són els que més n’han patit els efectes”. Hi han participat Las Kellys Barcelona, Rosa Batalla (XAREC) i Alejandro González (investigador URV).

Impacte del turisme en l’habitatge

L’accés a l’habitatge és un altre dels temes en què la contracimera vol posar l’accent. Per això, s’ha organitzat una taula per denunciar l’expulsió del veïnat que, asseguren, és culpa de l’especulació turística de l’habitatge. A més dels pisos turístics també volen obrir el debat sobre la prohibició o regulació del lloguer d’habitacions per dies. Hi han participat Rodrigo Martínez (investigador de la UAB), Lucía Delgado (PAH Barcelona), Àlex Francès (Sindicat de Llogateres) i Martí Cusó (ABDT / Resistim el Gòtic).

La contracimera continuarà aquest dimecres amb una taula sobre lluita ecologista, grans infraestructures i béns comuns. També tindrà lloc un taller de conclusions i propostes per impulsar “el canvi de model de territoris turistitzats”.