oli d'oliva verge extra

L’oli d’oliva verge extra és d’una qualitat suprema, però també pot ser objecte de frau i males pràctiques. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat 39 marques d’oli d’oliva verge extra (OOVE) i ha detectat que dues no són verge extra, perquè no compleixen els requisits del reglament europeu. Olivar de Segura i Borges, tot i estar etiquetades com a oli d’oliva verge extra, es tracta d’un reclam fals perquè són oli d’oliva verge, una categoria inferior i més barata. Aquestes empreses han estat denunciades per frau en l’etiquetatge davant l’administració.

Analitzades 39 mostres d’oli d’oliva verge per detectar l’autenticitat i qualitat

Per determinar si un oli d’oliva verge és extra, cal realitzar una anàlisi específica seguint un procediment europeu. L’OCU ha enviat a un laboratori especialitzat les 39 mostres per analitzar-ne l’autenticitat, la qualitat del fruit, l’acidesa i la conservació.

Els olis d’oliva verge extra d’Olivar de Segura i de Borges no han superat el test, i no poden ser qualificats com verge extra.

Menys incompliments que fa uns anys

L’OCU subratlla que els resultats han millorat respecte a anys anteriors i que, per tant, hi ha menys incompliments. Només dues de les marques incompleixen la normativa d’etiquetatge, però les anàlisis descarten a totes les marques la barreja amb un altre tipus d’olis.

L’organització també informa que no és un problema que afecti la salut pública, perquè tots els olis compleixen els requisits per ser comercialitzats, això sí, en categories diferents.

L’OCU reclama més inspeccions i més sancions

L’entitat demana a les administracions que augmentin les inspeccions i, sobretot, les sancions o multes a les empreses que incompleixin la normativa.