La Taula Sindical de Catalunya ha convocat una vaga el 28 d’octubre de tots els funcionaris per protestar contra l’abús de temporalitat i reclamar més estabilitat laboral dels treballadors de l’Administració pública. La manifestació al centre de la ciutat ha estat el punt central de reivindicació de la jornada.

Professors i mestres, els funcionaris que més s’han sumat a la vaga del 28 d’octubre

La convocatòria de vaga, que afecta serveis públics com el transport, l’ensenyament i la sanitat, ha tingut un seguiment del 7 % de mitjana a tot Catalunya, segons el govern català amb dades de les 12 hores. En concret, a l’Administració de la Generalitat, hi ha hagut un seguiment del 12,59% al Departament d’Educació, a Recerca i Universitats ha estat del 0,64%, mentre que a Salut ha estat del 0,55%.

A l’Ajuntament de Barcelona, el seguiment també ha estat irregular, un 3,88% de la plantilla s’ha sumat a la vaga. Pel que fa les escoles bressol municipals, el seguiment de la vaga ha estat un 20,6% i s’apunta que tots els centres han obert sense cap incidència. La vaga també s’està desenvolupant sense incidents als centres de treball de la Generalitat, que assegura que mantenen el funcionament habitual. 

Milers de persones es manifesten al centre de la ciutat

La manifestació al centre de Barcelona que ha arrencat a les 12 h de la plaça d’Urquinaona, i ha acabat el recorregut a la plaça de Sant Jaume, on els sindicats han llegit un manifest. Des d’aquesta pàgina fem el seguiment al minut de tot el que passi durant aquesta jornada.

13:57
   

La manifestació arriba a Sant Jaume

La manifestació ha arribat al punt final del recorregut, a la plaça de Sant Jaume. La plaça està plena de treballadors de la funció pública que protesten contra la temporalitat a l’administració, entre els quals hi ha treballadors del sector de l’Educació, de la Sanitat i de la Salut, per exemple.

13:42
   

Pinten la seu de CCOO

Un grup de 100 persones que participen en la manifestació ha fet pintades a la seu de CCOO a la via Laietana. Els han escridassat i els han acusat d’”esquirols i venuts”. Ni CCOO ni UGT han convocat aquesta vaga i els acusen de no defensar els drets dels treballadors interins.

13:30
   

Seguiment de la vaga del 7%, segons la Generalitat

El Govern de la Generalitat ha xifrat en un 7% el seguiment de la vaga en el sector públic. Els sindicats convocants (IAC, CGT, CNT, Cobas i COS) creuen, en canvi, que el seguiment “no és homogeni però en cap cas anecdòtic”.

13:06
   

Un seguiment del 20,6% a les bressols municipals

El seguiment de la vaga a les escoles bressols municipals de l’Ajuntament ha estat del 20,6 %. Tots els centres han obert sense que hi hagués cap incidència, segons informa l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona. 

12:25
   

La protesta clama “Les que hi som, ens quedem”

La manifestació baixa per la via Laietana amb una pancarta que clama “Les que hi som, ens quedem”. Ara la capçalera està l’altura de la comissaria de la Policia Nacional, i encara hi ha manifestants pendents de sortir de la plaça d’Urquinaona.

12:01
   

Comença la manifestació a la plaça d’Urquinaona

Comença la manifestació de la vaga de la funció pública convocada per aquest dijous per a l’estabilització del personal temporal a l’administració pública. El punt d’inici és a la plaça d’Urquinaona, i la ronda de Sant Pere ja està tallada al trànsit.

11:18
   

L’ASPB recorda als centres que només es pot fer la barreja de grups a l’exterior o amb mascareta

L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha enviat un comunicat als centres educatius on demana que se segueixin complint amb les directrius marcades en el Pla d’actuació d’aquest curs contra la pandèmia per tal de garantir les mesurse de protecció i traçabilitat. L’ASPB apunta que des d’algunes escoles se’ls ha fet arribar consultes en relació amb la possible barreja de grups de convivència, i remarca que només es poden barrejar en dos casos: si l’activitat es realitza a l’exterior o si els alumnes porten mascareta.

10:46
   

El sindicat IAC creu que és una vaga difícil de veure’n el seguiment

El sindicat majoritari a la Generalitat, la IAC, valora que és aviat per tenir dades del seguiment de la vaga, i que és més difícil que en altres ocasions perquè es fa en diferents administracions, a la Generalitat i l’Ajuntament, i pel teletreball. També denuncien que s’han aprovat “serveis mínims abusius amb l’excusa de la covid”. Tot i així, des del sindicat asseguren que tenen notícia de centres de treball on el personal interí s’afegia massivament a la vaga.

10:10
   

Escoles que treballen a ple rendiment

A l’escola Auró, a l’Eixample, treballen a ple rendiment. No han hagut de forçar la barreja de grups bombolles. També a l’Esquerra de l’Eixample, a les escoles Entença i Xirinacs, situades al carrer d’Entença, a la Model, moltes famílies hi han portat els infants com fan habitualment.

09:34
   

Educació remet al protocol covid si s’han de barrejar grups bombolla

El Departament d’Educació preveu que s’apliquin les mesures de seguretat incloses al protocol covid en cas que sigui necessari barrejar grups bombolla per la vaga. Els serveis mínims establerts són de dos docents per cada quatre classes a infantil i primària i un per cada 3 a l’ESO.

Educació ja planteja que aquesta barreja de grups bombolla es pugui produir i recorda que cal aplicar les mesures de seguretat ja previstes en situacions similars, com l’ús de la mascareta.

09:02
   

Seguiment del 100 % a escoles bressol com la Petit Univers

A l’EBM Petit Univers, a Gràcia, hi ha un 100 % de seguiment de la vaga entre el personal. S’han acollit a aquests dret les tres educadores que podien fer-ho segons els serveis mínims marcats. En total, el centre té vuit educadores amb una directiva inclosa. 

 

07:56
   

Metro, bus i Renfe funcionen amb normalitat

El servei de metro i autobús funciona amb normalitat a primera hora del matí, segons informa TMB a través de Twitter. 

 

Tampoc hi ha incidències a Renfe. L’operadora demana als usuaris que consultin els horaris dels trens al cercador web per veure si estan afectats per l’aturada.

 

La Generalitat ha decretat uns serveis mínims del 85 % per a tota la jornada a tots els transports públics: Renfe, metro, autobusos, FGC i TRAM.

07:38
   

Per què es convoca una vaga de funcionaris?

Els sindicats calculen que un 30 % de la plantilla de la Generalitat, és a dir uns 90.000 empleats, té un contracte d’interí o laboral no fix des de fa més de tres anys. És el que diverses sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea consideren com a contractes en “frau de llei”, perquè aquests treballadors haurien de tenir ja un contracte indefinit.

Per tal de solucionar aquesta situació, el Govern espanyol va aprovar la convocatòria d’una oferta pública extraordinària a través del Reial decret llei 14/2021. La Taula Sindical de Catalunya considera que aquestes oposicions posen en perill la plaça de milers d’empleats públics que fa anys que treballen i reclamen que se’ls faci indefinits per l’abús de temporalitat que han patit durant tants anys

 

07:29
   

Manifestació a Barcelona, a les 12 h a la plaça d’Urquinaona

Sota el lema “Les que hi som ens quedem”, els sindicats han organitzat un piquet unitari central dijous, 28 d’octubre, a partir de les 9.30 h a la Diputació de Barcelona. A més hi ha prevista una manifestació que sortirà des de la plaça d’Urquinaona a les 12 h.

A partir d’aquest dilluns, els sindicats comencen a escalfar motors abans de la vaga i la manifestació del 28 d’octubre. Aquesta tarda, a les 18 h, fan una crida per tallar la Gran Via de Barcelona, a l’altura de la plaça de la Universitat, i dimarts a les 18 h han convocat una concentració a la seu del PSC, al carrer de Pallars, 191.

07:15
   

Professors, personal de justícia i sanitaris, cridats a la vaga aquest 28 d’octubre

El sindicat més representatiu entre els treballadors de la funció pública, Intersindical Alternativa de Catalunya, juntament amb la CGT, CNT, CoBAS, Coordinadora Obrera Sindical, Solidaritat Obrera i el sindicat de l’àmbit educatiu USTEC fan una crida a professors, personal de l’Administració de justícia, treballadors de residències, sanitaris i altres empleats públics a sortir al carrer per denunciar l’abús de temporalitat.

En canvi, es desmarquen de la protesta CCOO i UGT, ja que donen suport al reial decret del Govern, i la Intersindical-CSC, que aposta pel concurs de mèrits per estabilitzar la situació dels interins.