Professors, metges, treballadors del transport públic i altres funcionaris i treballadors de la funció pública han participat aquest dijous en la manifestació de la vaga del 28 d’octubre a Barcelona. Milers de treballadors de la Generalitat, convocats per la Taula Sindical de Catalunya, han denunciat l’abús de temporalitat a l’administració pública i contra el decret del Govern espanyol per solucionar la situació. Segons els organitzadors, unes 25.000 persones han participat en aquesta mobilització, una xifra que la Guàrdia Urbana rebaixa a 10.000.

A les pancartes i els cartells s’han repetit missatges com “Les que hi som, ens quedem” o “Stop Icetazo”, per reclamar que els funcionaris amb un contracte temporal se’ls faci fixos, o bé que es creï un concurs de mèrits que valori l’experiència dels anys treballats en el seu lloc de feina.

Hi ha una jurisprudència europea que reconeix la situació de frau de llei a partir de tres anys. Per què el sector públic no té dret a la fixesa i no ha convocat oposicions en 20 anys?
Assumpta Barbens, secretària general del sindicat IAC-CATAC

Pintades a la seu de CCOO

La marxa ha sortit a les 12 de la plaça d’Urquinaona i ha avançat en un to reivindicatiu i tranquil. Els únics incidents s’han produït quan els manifestants han arribat a la seu del sindicat Comisions Obreres, que no ha secundat la convocatòria.

Allà, un centenar de persones han fet pintades amb missatges crítics en què els han titllat d'”esquirols” o “venuts”.

Pintades a la seu de CCOO durant la manifestació del 28 d’octubre

La plaça de Sant Jaume recupera una imatge prepandèmia

La manifestació ha omplert els carrers del centre de Barcelona, i ha recuperat imatges prepandèmia, com la via Laietana o la plaça de Sant Jaume, plenes de gom a gom.

Els treballadors de la funció pública han omplert la plaça de Sant Jaume

Sant Jaume ha estat el punt final del recorregut, on els sindicats convocants han llegit un manifest contra el reial decret del Govern espanyol, que han anomenat popularment “Icetazo”, i que ara està en tramitació parlamentària.

Qui té el problema és el Govern espanyol, que intenta saltar-se la legalitat. Tenim un problema de temporalitat enquistat i s’ha de solucionar com marca la legalitat europea
Josep García, CGT