El litigi judicial entre l’Ajuntament i el sector hoteler pel pla que regula els allotjaments turístics, el PEUAT, suma un nou capítol. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha pronunciat sobre un primer recurs d’un promotor. El desestima i falla a favor del consistori. En la sentència, el jutge avala el PEUAT i deixa clar que està justificat i que no s’ha posat en marxa per perjudicar el sector hoteler.

I encara va més enllà. El TSJC no té proves per considerar que la normativa sigui desproporcionada. El jutge creu que el pla combat un fenomen real a Barcelona: el turisme massiu, que, segons la resolució, afecta la convivència ciutadana, degrada l’espai públic, qüestiona la seguretat i expulsa els barcelonins més humils a l’extraradi. Amb aquests arguments, el tribunal desestima el recurs presentat per l’Hotel Ciutat de Barcelona, que volia obrir un establiment al carrer de la Princesa.

La sentència encara no és ferma, però això no ha impedit que el govern d’Ada Colau, ara en funcions, ho celebri. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme en funcions, Janet Sanz, considera que la sentència “avala judicialment la feina que hem fet”. Segons Sanz, estableix “que cal regular el turisme, que hi ha base jurídica per fer-ho i que ho hem fet bé”. Ara bé, ha reconegut que encara hi ha un centenar de recursos pendents de resoldre.

Què és el PEUAT?

El pla, que es va plantejar i aprovar el gener del 2017, divideix la ciutat en tres grans àrees i limita l’obertura de nous hotels, apartaments o albergs. En una àrea central que inclou Ciutat Vella, part de l’Eixample, Gràcia i els barris de la Vila Olímpica, el Poblenou i Hostafrancs, està prohibit obrir-ne cap més. En una segona zona del voltant, només se’n pot obrir un si en tanca un altre. I als barris més allunyats del centre, es permet l’obertura però amb un límit de places o condicions específiques. El PEUAT tampoc no permet fer grans reformes als hotels de la zona 1.

Comparteix a: