Barcelona a debat

Les diferents formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament debaten sobre qüestions com ara si hi ha massa turistes a la ciutat, si cal limitar l’accés a certes zones, la taxa turística, els pisos turístics i el model de la marca Barcelona. Comparteixen taula Janet Sanz (BComú), Ferran Mascarell (JxC), Miquel Puig (ERC), Montserrat Ballarín (PSC), Jordi Magrinyà (CUP), María Luz Guilarte (Barcelona pel Canvi – Ciutadans) i Óscar Zayas (PP).

Janet Sanz (BComú) ha defensat la feina del govern de Colau per posar fi als pisos turístics i ha destacat que se n’han tancat 4.900, que ara són pisos destinats a veïns. La regidora ha afirmat que quan van entrar a l’Ajuntament hi havia 12 inspectors i que ara n’hi ha 100 a peu de carrer controlant el que ha titllat de “barra lliure per a l’especulació”. María Luz Guilarte (Barcelona pel Canvi – Ciutadans) ha criticat les mesures de Colau per frenar els pisos turístics, ha acusat el govern municipal de “prohibicionista” i de tractar els turistes de creuers com una “plaga de llagostes”. Des del Partit Popular,  Óscar Zayas ha defensat un model turístic inclusiu amb tots el agents representats en el sector, sense excloure-hi ningú.

La taxa turística

Mentre que el PSC, Barcelona pel Canvi – Ciutadans i el PP s’oposen a un increment de la taxa turística, la resta veuen necessària aquesta mesura. Ferran Mascarell (JxC) s’ha mostrat partidari d’apujar-la i ha recordat que el model productiu de la ciutat no es basa en el turisme: “Barcelona no és Venècia”. En aquest sentit, Miquel Puig (ERC) també ha defensat un increment de la taxa amb l’argument que “no és normal que un barceloní pagui 5 € cada dia en tributs a la ciutat i un turista de creuers, només 60 cèntims”. Montserrat Ballarín (PSC) s’oposa a un increment de la taxa turística i ha defensat l’aposta per un turisme de qualitat i no de quantitat que sigui més sostenible per als ciutadans. “Ni la barra lliure de Trias ni el decreixement de Colau”, ha afirmat. Jordi Magrinyà (CUP) ha anunciat que la formació que representa vol reduir un 50% de turisme fins al 2030 i s’ha mostrat partidari d’eliminar el Consorci Turisme de Barcelona.     

 

Comparativa de programes

Aquí trobaràs la comparativa dels programes electorals dels grups amb representació a l’Ajuntament en matèria de turisme.

‘L’estat turístic’

‘L’estat turístic’ és un documental que vol ajudar a entendre el debat sobre el turisme a Barcelona. Dirigida per l’arquitecte, professor i músic Ramon Faura, aquesta cinta dona veu a veïns, experts, empresaris, polítics, turistes i treballadors del sector per conèixer els prejudicis, inconvenients i els avantatges al voltant d’aquesta activitat. El documental és la culminació del projecte Assaig general, organitzat durant el FAD Fest 17, inclou els testimonis d’Andrés Antebi, Albert Arias, David Bravo, Ernest Cañada, Jordi William Carnes, Manel Casals, Irene Escorihuela, Beth Galí, Judith Gómez de la Lastra, Santiago Ibarra, Damián Martín, Ángel Mesado, Roger Pallarols, Saida Palou, Daniel Pardo, Gala Pin, Daniele Porretta, Ricard Robles, Marta Roigé, Dámaris Rojas, Janet Sanz, Alessandro Scarnato, Pepe Serra, Claret Serrahima, Joan Maria Soler, Roberto Tierz i Xavier Trias.