La seguretat a Barcelona no només està en l’agenda de les administracions, sinó també en la dels hotelers. Les notícies d’aquest estiu sobre furts, robatoris i agressions sexuals a la ciutat han posat en alerta el sector i més d’un establiment ha patit per les reserves. Malgrat tot, l’ocupació sembla que es mantindrà a l’alça. El Gremi d’Hotels preveu que arribi al 85 % els mesos de juliol i agost, una xifra similar a la del 2018.

A l’Hotel Catalonia Atenas van tancar el mes passat amb el cartell de complet i, tenint en compte les reserves ja confirmades, aquest mes això es repetirà. Ara bé, no les tenien totes i els preocupen, en especial, els furts i els robatoris als clients. La directora, Dolors Hurtado, explica que se’n produeixen a la recepció de l’hotel, quan els hostes es despisten. “Entren dissimuladament i fan un canvi de motxilla per una altra. La policia els agafa a vegades però són reincidents i tornen a sortir”, assegura.

Hotels de luxe del litoral i el centre, els més preocupats

Hurtado afirma que passa, sobretot, als hotels de quatre estrelles o més del litoral i al centre de la ciutat. De fet, en preguntar al carrer, al passeig de Gràcia, més d’un turista respon que procura tenir cura de les seves pertinences perquè n’ha estat víctima o bé testimoni en autobusos i restaurants.

Ara bé, tot plegat no és un impediment per viatjar a Barcelona. Al Factory Hostel, a tocar del Parc Güell, aquest any han fet pràcticament ple. “Estem molt bé, hem superat les expectatives. Hem sobrepassat el 90 % [d’ocupació]. I la previsió per a aquest mes també és augmentar un 20 % respecte a l’any passat”, relata Cristina González, la propietària de l’establiment. Els hostes, la majoria joves, també han patit furts i robatoris passejant o al transport públic.