Els furts encapçalen el rànquing de fets delictius denunciats a Barcelona el 2019. En són més de 30.000 durant el primer trimestre d’aquest any i la majoria es concentren a l’Eixample, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí. El delicte d’estafa ha estat el segon més denunciat a Barcelona durant els tres primers mesos de l’any, amb 4.643 denúncies, seguit dels casos de robatoris amb violència i/o intimidació, amb 3.706 registres de denúncies. El delicte de danys i els robatoris amb força segueixen aquesta llista.

El rastreig d’aquestes dades és possible gràcies a una nova eina que els Mossos d’Esquadra i l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya han posat a disposició dels ciutadans i que desglossa les denúncies fetes a Barcelona i els districtes en els quals s’han produït. En el cas dels furts, per exemple, és fàcil comprovar que els pics que se’n produeixen a Ciutat Vella coincideixen amb els mesos estivals i l’augment del turisme.

En els casos de robatoris amb violència i/o intimidació, en comparar els tres primers mesos del 2019 —les dades fins ara disponibles— amb el mateix període del 2018, ens adonem que hi ha hagut un creixement dels casos. Per exemple, del 31 % a Sant Martí, on s’ha passat de les 442 denúncies l’any passat a les 636 d’aquest any.

Pel que fa a les agressions sexuals, es pot constatar un creixement constant de les denúncies en els darrers anys. Durant el 2015 se’n van posar 198 a les comissaries, mentre que l’any passat en van ser 242. L’augment constant dels darrers anys pot estar vinculat a un augment de la conscienciació de les víctimes a l’hora de denunciar.