(ACN) El govern treballa amb la idea de recuperar l’activitat de l’oci nocturn aquest estiu amb una certa normalitat, amb públic dret i sense distàncies de seguretat. Aquest plantejament depèn, però, de la immunitat assolida i d’una transmissió comunitària “sota control”. Pel que fa a la cultura, descarta, de moment, aprovar l’assistència a espectacles o recitals com a excepció al confinament comarcal.
El llindar d’un 30 % de vacunació
“Amb mesures —com la mascareta i el control d’aforament, entre altres— és possible tornar a obrir a partir del juny “, afirma el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Això sí, caldrà també que hi hagi un percentatge “raonable” de persones vacunades, que situa en el 30 % de la població al juny, que inclouria la de més risc d’ingrés hospitalari i a les unitats de crítics.
Per l’ASACC i les sales d’oci nocturn és una data encara llunyana, però el secretari general de Salut no dona cap altra esperança al sector: “Les sales i les discoteques són una activitat de risc des del punt de vista epidemiològic, un espai de confluència de bombolles diferents on part de l’experiència condueix a abaixar la guàrdia”.
Més d’un any tancats
La major part de les sales de concerts i discoteques romanen tancades des del mes de març del 2020. Algunes sales han pogut reobrir tímidament a partir del novembre, amb el públic assegut i sense ballar. I en altres casos, han obert com a part d’un experiment, com ha passat amb els concerts primer a la Sala Apolo i fa pocs dies amb el recital de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi.
Però el gruix de sales d’oci nocturn esperen que el govern permeti l’entrada a les sales sense distància social i a peu dret per recuperar l’essència de la seva activitat.
La prova del concert del Sant Jordi
Els resultats es coneixeran els propers dies, però de moment Marc Ramentol, confia que l’experiment serveixi als promotors com a primer pas per fer festivals d’estiu. No obstant això, creu que “el model” de l’experiment “va molt més enllà” dels tests d’antígens. “Hi havia molts elements de traçabilitat complexíssims, i no sé fins a quin punt les sales poden dotar-se d’un sistema així”, ha recelat.
A més, descarta els tests d’antígens com a clau de volta per poder tornar a una activitat normal sense altres mesures de control com la mascareta, el control d’aforament i la traçabilitat del públic.
Descarten, de moment, el salconduit cultural
La represa del confinament comarcal ha provocat les protestes del sector musical i teatral, que demanen un salconduit per permetre la mobilitat dels espectadors. Tanmateix, Ramentol el descarta ara per ara. Opta per la prudència davant l’increment previst de la pressió assistencial als hospitals. Tot i això, defensa que el govern ha fet una “aposta per preservar el sector cultural”, i ha comparat la situació de la vida cultural a Catalunya amb la de països del nostre entorn.
Ramentol ha assegurat que la declaració de la cultura com a bé essencial “té contingut” i, com a exemple, ha recordat l’experiència del concert massiu de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi.