(ACN) Un dels serveis essencials que es mantenen per la crisi del coronavirus, segons el decret d’estat d’alarma que el Govern espanyol acaba d’ampliar, és el del repartiment de menjar a domicili. Això afecta també els “riders”, que s’encarreguen de fer aquests serveis a través de diferents plataformes. Els treballadors que fan entregues per a empreses com Glovo, Deliveroo o Uber Eats critiquen que el nou BOE que decreta el confinament total els mantingui com a servei essencial.
“Estem convençuts que no ho som. Aquests dies no repartim res de farmàcia ni parafarmàcia, tal com les plataformes volen vendre, sinó que principalment portem menjar ràpid de cadenes com Burger King, KFC o McDonald’s”, ha comentat a l’ACN el portaveu del sindicat Free Riders, Robert Castro. Una denúncia que col·lectius de treballadors fan des que va començar la crisi sanitària.
-Desde q ha empezado la alerta no nos han dado EPI
-No tenemos ningún tipo de formación
-Ponemos en riesgo nuestra vida
-Ponemos en riesgo la salud de los clientesQue te traigan Sushi o Pizza es un servicio esencial ?
Mañana miles de repartidores nos volveremos a jugar la vida https://t.co/f8DKByAZJy
— #GlovoMata (@ridersxderechos) March 29, 2020
“Portar hamburgueses, sushi o burritos és necessari?”
Segons els portaveus dels treballadors, “dues de les plataformes van dir que proveirien els seus ‘riders’ amb guants i mascaretes, però és mentida. Van fer el comunicat anunciant-ho formalment, però aquest material de protecció no ha arribat mai. Estem abandonats”. Per tot plegat, les demandes són clares i explicitades a través de l’entitat estatal Riders por Derechos: la principal seria la modificació del reial decret i la no inclusió dels serveis de menjar a domicili d’hostaleria i restauració. “Portar hamburgueses, sushi o burritos és necessari? Val la pena arriscar la salut del treballador del restaurant, del ‘rider’ i del client?”, es qüestiona l’entitat. També reclamen que hi hagi una limitació clara dels productes bàsics i essencials que poden portar els ‘riders’, amb un pes màxim i una identificació dels col·lectius vulnerables.
Pressió psicològica
Segons el sindicat Free Riders, els repartidors estan treballant sota un patiment psicològic molt fort. “Hi ha un estrès brutal entre els ‘riders’ davant l’exposició al coronavirus”. Castro afirma que hi ha “rumors” de diferents treballadors amb simptomatologia de la covid-19, però cap cas concret. “Al nostre sindicat no ha arribat cap ‘rider’ amb noms i cognoms que ens digui que està infectat per coronavirus, confinat a casa o ingressat a l’hospital”, ha afirmat. “Si això passa, farem totes les accions legals pertinents per denunciar-ho. Seria molt greu”, ha dit.