Els sindicats de Mossos d’Esquadra surten amb una nova proposta del Departament d’Interior després d’haver-se tancat durant més de vuit hores a la conselleria. Interior ha proposat un complement de sou que substituirà les hores extres similar al que també s’ha ofert als Bombers. Ho ha explicat el mateix director general de la policia, Andreu Joan Martínez, després de reunir-se amb representants sindicals i de la plataforma mosSOS. La trobada ha acabat aquest dijous al vespre sense acord, tot i que s’han acostat posicions. Els sindicats asseguren que ara han d’estudiar la proposta que, d’entrada, “veuen amb bons ulls”.

Un complement de sou

L’equiparació salarial amb els Bombers és la principal reivindicació dels agents de la policia catalana. La proposta d’Interior és transformar les hores extres en un complement retributiu que tingui en compte la “intensitat en el treball” dels mossos, ha explicat el director general de la policia. Andreu Joan Martínez assegura que aquesta proposta segueix la mateixa línia que la que té el cos de Bombers sobre la taula. La proposta, però, s’ha de traslladar als Departaments d’Economia i Funció Pública per validar-la i està subjecte als pressupostos.

Segons fonts de SAP-Fepol, “sortim amb una via real de negociació“, tot i que han matisat que “les dades que el govern ha posat sobre la taula -a partir de les quals es pot començar a negociar- són diferents de les que tenim nosaltres”. Afirmen “haver aconseguit tòrcer el braç de l’Administració” i haver “aconseguit a la tarda allò que no podíem al matí”.

Al matí, la reunió de negociació per demanar millores laborals a la Generalitat s’ha suspès a les 11.30 h, mitja hora després de començar. Segons han explicat fonts sindicals presents en la taula de negociació, “Interior i Economia han enviat interlocutors sense capacitat de decidir res, i s’han aixecat de la taula”, han explicat a betevé.

Des del matí, aquests representants sindicals havien seguit al despatx, asseguts a la taula, fins que aparegués “algú amb capacitat de decidir”. Finalment, a les 18.45 h, ha entrat el director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez, amb qui han reprès les converses que han permès establir una obertura de les negociacions.

Jornada de mobilitzacions per pressionar

Mentrestant, durant tot el dia, desenes d’agents dels Mossos, aplegats en el col·lectiu de MosSOS, s’han quedat al vestíbul del Departament d’Interior, per donar suport als seus representants. A la tarda, uns 200 policies han tallat, en diferents de moments, el passeig de Sant Joan, la Gran Via, el carrer d’Aragó i l’avinguda Diagonal.

Recordem que la negociació de dimecres, que es va tancar sense acord després de tres hores, també va estar marcada per una protesta en què els agents van tallar la Gran Via.

La principal reivindicació dels Mossos d’Esquadra és  l’equiparació salarial amb els Bombers, però els sindicats també denuncien que falten recursos humans i materials. Asseguren que hi ha una manca de personal, que calen més recursos tècnics i econòmics per renovar, per exemple, els equipaments que estan obsolets. D’altra banda, també demanen una millor retribució de les hores extres perquè, diuen, les paguen per sota de l’hora ordinària i els agents estan obligats a fer-les en molts casos.