En un escrit, la Fiscalia Superior de Catalunya ha decretat l’inici de les diligències d’investigació al cos dels Mossos d’Esquadra per considerar que el comportament de les unitats “no es va orientar a dissuadir els concentrats de la seva conducta, ni a utilitzar, d’haver estat necessària, la força imprescindible i proporcional per restablir l’ordre jurídic”. La fiscalia fa referència en tot moment als episodis viscuts el cap de setmana del 8 i el 9 de desembre, en els quals els CDR van tallar l’AP-7 a l’altura de l’Ampolla i van aixecar les barreres dels peatges de Martorell, La Roca i Girona, entre d’altres. La fiscalia assegura també que de confirmar-se l’absència d’acció per part dels Mossos en “la restitució del dret dels ciutadans afectats” aquesta conducta podria donar lloc a responsabilitats penals.

En el mateix escrit cal destacar que la consideració d’inacció per part dels Mossos es basa en “les diferents notícies que es van fer ressò d’ambdós incidents“. Per tot plegat, la fiscalia dona 10 dies de marge al comissari en cap del Cos dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, perquè detalli els fets mencionats en un informe. El fiscal superior també demana que en l’informe s’incloguin els responsables de les operacions, així com les ordres o comunicacions que van tenir lloc en els moment dels fets.

La resposta de Buch

En una carta dirigida al Ministre de l’Interior Fernando Grande Marlaska, el conseller d’Interior Miquel Buch, defensa que l’actuació dels Mossos d’Esquadra es va regir en tot moment per criteris estrictament profesionals i pautes predeterminades alienes a criteris i interferències de signe polítics. Buch insisteix que que es va garantir en tot moment la seguretat ciutadana establint un equilibri entre l’exercici lliure dels drets i les llibertats de la ciutadania i el màxim respecte als drets fonamentals de reunió i manifestació i a la llibertat d’expressió. Buch també fa referència en l’escrit a la Llei Orgànica 4/2015 que en el seu article 23.2 especifica que ‘la dissolució de reunions i manifestacions constituirà el darrer recurs.’ El conseller de l’Interior insisteix que es van aplicar els mateixos protocols policials el passat mes de març de 2018 en episodis idèntics en autopistes catalanes quan els Mossos d’Esquadra depenien del Minsiteri de l’Interior.