Torna el Fem Mercat a Vallcarca. En aquesta cinquena edició, s’han organitzat diferents activitats com la ruta Pam a Pam: l’autogestió veïnal a Vallcarca. Aquests itineraris, que ja s’han fet per altres barris del districte de Gràcia, arriben ara a la zona nord per visibilitzar les iniciatives en economia social i solidària que hi ha. Pam a Pam treballa construint un mapa d’aquests projectes transformadors, i ja en són 70 en tot el districte.

Una ruta amb sis parades

La ruta, que s’emmarca dins de la cinquena edició de la fira Fem Mercat, visitarà sis punts del barri: Lampiscoop; Ruderal, d’habitatge cooperatiu; Voltes Arquitectura; l’Antic Forn de Vallcarca, un projecte cultural; dos projectes associats a l’Ateneu Popular de Vallcarca, que són el grup de consum Valldures i Vallcarca Sound i, finalment, el Fem Mercat que torna a ocupar la placeta del metro.

Projectes de gestió veïnal

Amb aquest itinerari es vol visibilitzar les iniciatives d’economia social i solidària i d’autogestió que hi ha al barri. Des de Pam a Pam s’ha fet un mapa de Gràcia on s’han marcat aquestes propostes transformadores i s’intueix, explica l’Anna Fernàndez de Pam a Pam, que Vallcarca es caracteritza per projectes en què “la democràcia interna o l’aposta per la transformació social o arrelament territorial tenen un índex de compliment més alt que en altres barris del districte, precisament per aquesta cohesió i gestió veïnal”.

Exemples de cooperatives

Un exemple és Voltes Arquitectura, una cooperativa d’arquitectes que aposta per una economia transformadora. Ho fan treballant en construccions conscients, amb instal·lacions sostenibles i a través d’un urbanisme participatiu. A més, els socis viuen al barri i s’han involucrat en l’entramat veïnal. Albert Aira de Voltes Arquitectura diu que “nosaltres ens vam sumar a aquest moviment veïnal de reclamació dels no enderrocs dels edificis existents i de pensar un altre tipus de barri, un barri sostenible, que fos assequible per a les persones”.

El mateix passa a la cooperativa d’instal·ladors Lampiscoop, que a través d’una organització horitzontal i un treball sostenible aposten perquè, com diu Iru Monner de Lampiscoop i veí, “a Vallcarca hi hagi un altre tipus d’economia, una economia circular que no es basi en el model que hi ha ara”.

Després de Vallcarca, la propera ruta que proposa Pam a Pam serà al barri del Camp d’en Grassot. L’entitat assegura que, a més dels itineraris, també elabora un diagnòstic de l’estat de l’economia social i solidària a Gràcia.