Una vintena de comerciants xinesos de Nou Barris han assistit a la xerrada sobre seguretat que els Mossos han preparat específicament per a aquesta comunitat. S’hi han explicat les tècniques més habituals dels lladres i les precaucions que han de tenir els botiguers. La sessió s’ha fet a la seu de l’Associació de Veïns de Nou Barris, que ha cedit l’espai.

Barreres lingüístiques i culturals

Una de les barreres més importants entre el col·lectiu provinent de la Xina i el cos de Mossos d’Esquadra és la llengua. Molts dels comerciants no dominen ni el català ni el castellà i tenen por de ser enganyats. “Quan fem una intervenció ens trobem una barrera idiomàtica molt important, sovint ha de venir una persona que no era a la botiga a fer de traductor”, explica el sergent cap de la policia comunitària de Nou Barris, Abel Gimeno. Precisament per això, la xerrada ha comptat amb la presència d’un intèrpret que ha repetit les explicacions del sergent en xinès, així com les preguntes dels assistents.

L’idioma també frena molts comerciants xinesos a l’hora de denunciar. Si bé ho fan quan es tracta de robatoris amb violència o furts de molt valor, normalment ho deixen córrer amb els petits robatoris. Joana Yeye té un bar a Nou Barris i reconeix que la comunitat xinesa no denuncia la majoria de delictes dels quals són víctimes. “Si denuncies, et fan anar al jutjat molts cops, pensen que igualment no faran res i també hi ha dificultats per l’idioma”, explica la comercianta.

Establir ponts amb la comunitat xinesa

A banda de formar els comerciants sobre seguretat, la xerrada ofereix un altre benefici. Per al cos de Mossos d’Esquadra serveix per establir ponts i generar confiança. Asseguren que es tracta d’un col·lectiu amb el qual tenen dificultats per mantenir contacte. Per això, han demanat que a les botigues i restaurants regentats per xinesos hi hagi almenys una persona que pugui comunicar-se en català o castellà en cas d’emergència.