Prop de 33.000 treballadors de tot l’estat espanyol van sortir de la situació d’ERTO i van poder tornar a treballar, com a resultat de la flexibilització de les restriccions per la covid-19 durant els dies anteriors a Setmana Santa. La majoria d’ells, però, ja tornen a estar en un expedient de regulació temporal d’ocupació com a conseqüència del retorn al confinament comarcal. Així ho ha explicat al programa ‘reset’, de betevé, Núria Gilgado, secretària de Política Sindical i coordinadora de l’Àrea Externa d’UGT.

L’últim mes, al voltant de 33.000 persones han sortit de l’ERTO” i, d’aquestes, n’hi ha “10.000 que portaven en aquesta situació des del principi de la pandèmia“, ha afirmat Gilgado. Es tracta, majoritàriament, de treballadors “d’hotels i comerços que estaven tancats i que aquesta Setmana Santa han pogut reobrir“. Ara, però, amb les restriccions, la representant d’UGT creu que “una part important haurà tornat a la situació d’ERTO, en espera que la pandèmia millori, la vacunació sigui efectiva i puguin retornar a la feina“.

L’últim mes, al voltant de 33.000 treballadors d’hotels i comerços que han pogut reobrir per Setmana Santa han sortit de l’ERTO
Núria Gilgado, secretària de Política Sindical i coordinadora de l’Àrea Externa d’UGT

Allargar els ERTO fins al 70 % de la vacunació

En aquest sentit, Núria Gilgado ha defensat la “necessitat” que s’allarguin els ERTO fins més enllà del 31 de maig. Respecte fins a quan s’hauria de perllongar aquesta mesura, ho ha vinculat al final de la situació pandèmica i de les restriccions. “Han de continuar fins que hi hagi un 70 % de la població vacunada i l’activitat es pugui reprendre al 100 %“, ha dit la portaveu sindical.

En termes molt similars s’ha manifestat també Natxo Parra, advocat laboralista del Col·lectiu Ronda. “Seria bastant sensat centrar-ho en el moment el qual finalitzi la pandèmia“, ha assegurat, alhora que ha recordat que “la dada que es repeteix constantment des d’una perspectiva sanitària és la del 70 % de la població vacunada“. Per això, Parra considera que, “probablement, la data de finalització de totes aquestes mesures s’hagi de situar en aquell moment“, en el qual creu que es pot començar a visualitzar una certa “recuperació econòmica“.

Seria bastant sensat centrar la data de finalització dels ERTO en l’assoliment del 70 % de la població vacunada
Natxo Parra, advocat laboralista del Col·lectiu Ronda

El perill de la cronicitat

Segons UGT, hi ha 44.000 treballadors en ERTO des de l’inici de la pandèmia, sobretot de sectors com l’hostaleria. Això, segons Gilgado, dona peu a “situacions de vulnerabilitat” perquè hi ha “persones que no arriben a final de mes i estan patint molt“. Mentre que Natxo Parra subratlla la “incertesa” que viuen els treballadors que es troben en aquesta circumstància de “cronicitat” perquè “no saben si han de buscar una altra feina“.

Els ERTO voluntaris o intermitents

Una “bona alternativa“, segons l’advocat del Col·lectiu Ronda, són els ERTO voluntaris o intermitents perquè “eliminen el risc que acabin afectant només als treballadors que han tingut diferències amb l’empresa“. Una fórmula que han aplicat diverses empreses, com ara Iberia. Maria Llobregat, treballadora de terra d’aquesta companyia aèria, ha explicat al ‘reset’ que “hi ha molt poca activitat” i que van decidir “repartir-se la feina“, de manera que treballen 10 o 15 dies al mes i la resta estan en ERTO.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a