Durant el primer any de pandèmia, un 90 % de les empreses de comerç minorista ha reduït la facturació, segons ha explicat aquest dimarts l’associació Comertia, que xifra la caiguda d’ingressos entre 1 i 5 milions d’euros. Per contra, diuen, poc més de la meitat de les empreses de comerç han rebut ajudes.

Comertia també destaca que el 70 % de les empreses del sector ha hagut de fer ajustos en la plantilla. Ara bé, mirant cap al futur, molts veuen la recuperació de cara al 2022. Els perfils professionals que més es demandaran en els propers anys per sortir d’aquesta crisi seran els de gestors de transformació digital, analistes de dades i especialistes en tecnologies emergents.

El comerç no essencial ha estat 222 dies tancat

Vacunes per al personal de supermercats

El sector demana a la Generalitat que agilitzi la vacunació. Consideren que és clau per a la reactivació de l’economia i per al rescat d’empreses i llocs de treball. En aquest sentit, reclamen que es prioritzi la vacunació del personal de supermercats i altres establiments essencials perquè, diuen, estan en un major risc pel fet d’estar en contacte constant amb gent.

També demanen la reobertura de la restauració als centres comercials, tancada des del mes d’octubre. A més, reclamen la recuperació dels sopars, com a mesura d’ajuda a la restauració. Al govern central li demanen una reducció de la pressió fiscal (seguretat social, IRPF, IVA i impost de societats) i que les ajudes directes d’11.000 euros estiguin obertes a tots els sectors del comerç i l’hoteleria.