El periodista Toni Noguera explica al programa ‘reset’, de betevé, com es preparen els grups i els festivals de música de cara a aquest estiu. Molts d’aquests han buscat en la tecnologia un aliat per trobar fórmules que els permetin mantenir les dates dels concerts previstos en els pròxims mesos.

Fins ara, el Toni Noguera ha parlat de diversos experiments, com ara concerts des de dins del cotxe o de bombolles. Tots aquests pretenien buscar una manera de poder dur a terme els concerts, garantint al màxim les mesures de seguretat contra la covid-19.

Concerts virtuals

Una de les principals alternatives són els concerts virtuals. El rècord el té el de l’artista Travis Scott a través del videojoc Fortnite, que va aconseguir aplegar fins a 12 milions de jugadors en directe, el 23 d’abril de l’any passat.

Moment de l’actuació de Travis Scott a Fortnite

L’experiència es va repetir fa un parell de setmanes, aquest cop amb DJ Kaskade, i ja s’ha convertit en una pràctica habitual.

La prova pilot de Love of Lesbian

Per als més nostàlgics, que troben a faltar els concerts de tota la vida, les darreres setmanes hem viscut a casa nostra un parell de proves pilot. La primera, el concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi, que va reunir 5.000 persones, amb controls de temperatura als accessos, mascaretes FFP2 obligatòries, gel hidroalcohòlic i tests d’antígens previs. Segons l’empresa responsable del cribratge, només sis persones van donar positiu i el resultat es vinculava al tiquet d’entrada, a través d’un codi QR.

Concert de Love of Lesbian
Love of Lesbian va aplegar 5.000 persones al Palau Sant Jordi

L’altre exemple ha estat el concert de Manel a La Monumental Club, amb 800 localitats disponibles. Els assistents estaven asseguts, amb distància prudencial i mascaretes. L’entrada al recinte s’havia de fer seguint uns horaris esglaonats per evitar aglomeracions i es va prendre la temperatura a cada espectador.

Concerts silenciosos

Cada cop hi ha més persones que opten per l’opció dels concerts silenciosos. Són grups que s’organitzen a través de Telegram, en què Tribu Silent Disco ja acumula 1.400 seguidors. Pugen un arxiu de música els divendres i, els diumenges a les 12 h, es reuneixen en un espai a l’aire lliure, com ara el Fòrum, Montjuïc o la Mar Bella, i es posen a ballar, mentre escolten la sessió amb els seus auriculars.

Imatge d’una de les tronades de Tribu Silent Disco

Això també es fa en algunes festes il·legals, en què es fan servir auriculars en lloc d’altaveus. El volum de la veu dels participants, però, també ha acabat generant queixes per part dels veïns, que ho han denunciat a la policia.

Izzi Records

Mentrestant, i pensant ja en el moment en què puguem fer concerts massius de manera més habitual, hi ha una aplicació que permet gravar vídeos de l’actuació amb un so de qualitat. Es tracta d’Izzi Records.

L’aplicació permet gravar vídeos del concert amb so d’alta qualitat

El grup o l’artista connecta el concert en directe i l’envia per “streaming” a tots els assistents, amb so d’alta qualitat. La gent pot gravar vídeos des de dins del concert que se sincronitzen amb aquest so i, de fet, si amb els amics graven utilitzant els seus diferents telèfons mòbils, es possible combinar-los i fer-ne un vídeo quasi automàtic que mescli els diferents punts de vista amb la música en bona qualitat.