Els propietaris de bars i restaurants adverteixen que l’increment de la taxa de terrasses que ha plantejat el govern municipal repercutirà directament en la butxaca dels clients. En un comunicat, el Gremi de Restauració recrimina a BComú i el PSC que vulguin tirar endavant un increment que suposarà multiplicar per quatre i per cinc la taxa que es paga en zones com la rambla de Catalunya, el passeig de Gràcia o la plaça Reial.

La mesura s’emmarca en la revisió de les ordenances fiscals, que es portarà al plenari d’aquest divendres, 25 d’octubre, per a l’aprovació inicial. La definitiva es farà en el plenari del desembre. En aquest temps el gremi confia que es pugui engegar una negociació per tal que “la taxa s’actualitzi de forma sensata, tenint en compte la realitat dels negocis de restauració de la ciutat”, ha dit Roger Pallarols, director de l’organisme.

Cafès a quatre euros

L’increment que planteja el govern suposa multiplicar per quatre i per cinc la taxa que es paga a la rambla de Catalunya, el passeig de Gràcia i la plaça Reial i per tres el que paguen les terrasses de Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia. Si fins ara es pagaven 124 € mensuals per taula (9 m²), la proposta eleva la quota a 527 € al mes, és a dir, es quadruplica la taxa.

“L’Ajuntament hauria d’estar pensant en mesures de promoció de la restauració i no a multiplicar-nos les taxes”, lamenta Pallarols. El director del Gremi de Restauració pronostica que amb els marges actuals el sector no podrà absorbir l’increment i “haurà de fer-lo repercutir en el preu de les consumicions”. Segons els restauradors seure en una terrassa ja no estarà a l’abast de la majoria dels barcelonins: “Qui es pot permetre pagar quatre euros pel cafè de mig matí?”, es pregunta. “És una mesura elitista. La restauració de barri perdrà el client de tota la vida”.