El relleu al capdavant de la Cambra de Comerç de Barcelona s’embolica per moments. El dilluns, 17 de juny, hi ha la sessió constitutiva del nou ple de l’entitat, però podria no celebrar-se si prospera el recurs d’alçada que una vintena de persones, entre ells els excandidats Carles Tusquets i Ramon Masià, han presentat a la Conselleria d’Empresa denunciant “irregularitats i il·legalitats”, tant en el procés de votació com en el recompte dels vots de les eleccions, celebrades entre el 2 i el 8 de maig. Un recurs que, com a mesura cautelar, reclama aturar l’acta de proclamació dels resultats que van donar la victòria a la llista promoguda per l’ANC, Eines de País. A banda d’aquest recurs, també n’han presentat un altre a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè es considera que s’han vulnerat drets fonamentals dels electors i els candidats.
El bufet d’advocats que s’ha fet càrrec del cas, el Bufet Maresca ha explicat en una compareixença davant la premsa que hi ha sospites fonamentades que el recompte de vot electrònic remot no s’ha fet amb garanties: “La falta de robustesa ha estès un vel d’inseguretat i nul·litat sobre més del 80 % dels vots”, ha dit l’advocada Mercedes Cuyás. Denuncien irregularitats també en el propi sistema de votació, que qualifiquen de molt confús. Asseguren que hi ha fins a set vocalies que podrien canviar de mans si s’accepten vots que es van declarar nuls.
El 81,48 % dels vots no van ser presencials
En les eleccions es van registrar 16.225 vots de forma no presencial, que suposen el 81,48 % del total dels 19.900 vots emesos. La Junta Electoral Central va anul·lar grups de vots perquè es va detectar que procedien d’una mateixa adreça IP, però segons denuncien els demandants, no es va procedir igual en tots els casos: “només en grups on es detectava una xifra superior als vuit vots emesos des de la mateixa IP”. Denuncien també que en el vot electrònic remot no es va procedir a fer la “doble autenticació” que obliga la normativa i que quan es van voler comprovar els vots es va infringir la normativa de protecció de dades.
L’advocada també ha parlat de col·lectius d’empresaris xinesos i pakistanesos que van alertar que els havia estat difícil comprendre el procés electoral perquè només s’utilitzava el català i el castellà i que, per aquest motiu, van fer vots nuls.