Els gimnasos han perdut 100 milions d’euros a Catalunya
durant la pandèmia del coronavirus, segons dades de l’Associació d’Empresaris de Clubs Catalans de Fitness (ADECAF). Una de les empreses més grans d’aquest sector, el Grup DiR, ha registrat un 30 % de baixes entre els seus socis. La dada és similar a la d’altres cursos en aquesta època de l’any, però es veu agreujada perquè, a diferència de les ocasions anteriors, no s’ha efectuat cap nova alta.
Crítiques al Procicat
“Si seguim així, no es podrà sobreviure“, ha advertit el director i fundador del Grup DiR, Ramon Canela, en una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, en què ha explicat que ja han tancat un dels seus centres “perquè se li acabava el contracte”. Actualment, en tenen 21 a la ciutat de Barcelona i un a Sant Cugat del Vallès i, pràcticament, tots els seus 800 treballadors estan en ERTO, excepte una quarantena que fan feina d’oficina.
Canela ha carregat contra el Procicat, de qui ha dit que “és quelcom opac” i “no és cap entitat administrativa contra qui puguis posar un contenciós”. El director del Grup DiR, a més, ha acusat aquest organisme de prendre “una política errònia” que provoca la “desconfiança” dels seus clients per la “incertesa” sobre els tancaments, que creu que “s’ha d’eliminar”, perquè “el sistema de cobrament dels gimnasos és mensual”.
En aquest sentit, el Grup DiR assegura que disposa de la certificació d’Aenor per garantir que tots els seus centres compleixen amb el pla sectorial del Procicat, alhora que van rebre també el vistiplau de l’Hospital Clínic. Per això, Canela defensa que “tot aquell que compleixi amb els requisits ha de poder obrir” perquè, si no, “estarem tot un any amb pujades i baixades”.
Reclamació de danys
Les discrepàncies amb el Procicat han derivat en una batalla judicial que pot tenir repercussions econòmiques. Ramon Canela ha explicat a betevé que, fins al 22 de novembre, estan a temps de presentar una demanda per danys i perjudicis per aquest tercer tancament dels gimnasos. Una reclamació que el director del Grup DiR xifra en un cost per a l’administració de 70 mil euros diaris, si prospera.
En aquesta ocasió, a més, l’empresa ha tornat a demanar mesures cautelars contra la decisió de tancar els gimnasos, com ja van fer el primer cop. “Aleshores, ens van deixar tornar a obrir al cap de tres dies“, ha recordat Canela.
“Desatesos” per l’Ajuntament
El fundador i director del Grup DiR també ha carregat durament contra el govern municipal. “Estem totalment desatesos“, ha afirmat Ramon Canela, que ha assegurat que “pràcticament ni coneixem al regidor d’Esports“, David Escudé.
Canela creu que l’Ajuntament de Barcelona hauria de tenir “un regidor per als centres esportius municipals i un altre per als privats“. El responsable dels gimnasos DiR ha subratllat que els privats paguen el 100 % de l’IBI, mentre que els municipals tenen el 95 % d’aquest impost bonificat.