Segurament molts barcelonins que passen per la plaça de les Glòries han vist un gran edifici que s’hi està construint a tocar del Mercat dels Encants. Es tracta de l’Illa Glòries, la promoció d’habitatge públic més gran de Barcelona, amb 238 pisos. La construcció va començar fa més d’un any i ja se n’han aixecat diverses plantes. El projecte consta de quatre blocs d’habitatges d’altures diferents. Des de la plaça es pot veure el més alt de tots, que tindrà 11 plantes, i a la part posterior també es pot admirar l’edifici de fusta. L’Ajuntament de Barcelona invertirà 44 M € en aquestes obres. Si tot va bé, l’Illa Glòries s’enllestirà el tercer trimestre del 2024.

Quatre blocs en una estructura comuna

illa Glòries habitatge públic

El projecte està format per quatre edificis que es componen de dos cossos diferents: el més baix mira a l’Eixample i el formen dos edificis, de sis i set plantes; i el més alt té façana a les Glòries, amb dos blocs de nou i 11 plantes.

Tots s’uneixen a les tres primeres plantes i es deixa un espai lliure a la planta baixa que permet als vianants travessar des de la Diagonal fins als Encants.

Un dels blocs, de fusta

L’estructura d’un dels blocs és fusta, amb la intenció de reduir l’impacte ambiental de la construcció. El material és ben visible mentre dura la construcció, tot i que en l’aspecte final quedarà tapat.

El bloc de fusta de la promoció Illa Glòries

A banda, també es vol reduir la demanda d’energia amb altres mesures com l’aïllament de la façana, proteccions solars o ventilació encreuada natural, així com un sistema de climatització centralitzat. També hi haurà plaques fotovoltaiques als terrats i cobertes verdes.

Pensats per a la vida comunitària

La promoció tindrà dos patis interiors, que garantiran la il·luminació natural i ventilació dels pisos, però també la vida comunitària. Als patis interiors hi haurà zones per als veïns amb la possibilitat de fer-hi espais d’estada, jocs infantils o aparcaments de bicicletes, entre altres usos. A banda, unes passarel·les connectaran tots els habitatges.

illa Glòries habitatge
Un dels dos patis interiors que tindrà la promoció

Disseny innovador i amb perspectiva de gènere

Del total de 238 habitatges, 128 tindran tres habitacions, 97 en tindran dues i 13 seran d’una habitació. També hi haurà 11 pisos adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. El disseny pretén adaptar-se a les noves formes de vida i, per tant, ser flexible. Per això, la disposició de les estances permet que tinguin més d’un ús en funció de les necessitats de cada família.

Del total, 125 habitatges seran de lloguer i, la resta, 113, s’adjudicaran en règim de dret de superfície.