La previsió inicial era estrenar-lo a finals del 2021, però ha calgut un any més per inaugurar l’edifici fet de contenidors marítims de les Glòries. És el segon bloc d’aquestes característiques aixecat a Barcelona i ara, abans de Nadal, comença a allotjar els primers inquilins. En total hi ha 42 habitacles repartits en set plantes, la majoria dirigits a mares amb fills a càrrec i que no tenen accés a una llar digne. Dilluns hi van entrar tres famílies i en els propers dies s’omplirà.

Del total d’allotjaments, 35 tenen dos dormitoris i una superfície útil de 52,7 m² distribuïts en una sala menjador i cuina, dues habitacions dobles, un bany complet i balcó. Els set restants són per a una sola persona i són de 25,8 m². A la planta baixa de l’edifici s’hi han instal·lat espais de gestió i atenció als inquilins i punts d’activitats comunitàries. A més, l’interior d’illa de la finca tindrà un hort urbà gestionat pels residents i entitats de persones amb discapacitat.

pisos aprop glories
Un dels 42 allotjaments temporals de les Glòries, per dins

Els allotjaments APROP de les Glòries estan pensats per oferir un sostre provisional a unes 100 persones en risc d’exclusió i que no disposen d’un domicili digne propi. Hi accedeixen derivats pels Serveis Socials municipals i els inquilins paguen un lloguer mensual en funció dels seus ingressos (entre el 20 i el 30 %). La idea és pal·liar la crisi de l’habitatge a la ciutat: s’hi estan fins que no aconsegueixen un pis definitiu i guanyen autonomia, i un equip de professionals els acompanya en el camí.

Djamila Bensabeur, nova inquilina dels APROP de les Glòries

En la inauguració de l’immoble aquest dimecres, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha emfatitzat que bona part dels residents que hi viuran són mares solteres amb fills menors a càrrec i que han passat dos anys o més en una pensió. “És molt greu”, ha lamentat, i ha criticat que això demostra que les estades als hostals es cronifiquen, quan només haurien de ser una solució d’emergència en casos, per exemple, de desnonament o desallotjament per un incendi.

Colau reivindica els APROP com un model d’èxit i demana replicar-lo

Durant la mateixa presentació, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet gala d’una “proposta imaginativa i valenta” que marca el camí, malgrat les crítiques i l’escepticisme inicial que va rebre el projecte dels APROP. “Ens van dir que eren ‘cutres‘”, ha recordat, però “són més que dignes”. També ha destacat que són una opció sostenible i que, a més, es construeixen en un temps rècord: 26 setmanes: “Tot són avantatges”, ha sentenciat la batllessa.

Per tot plegat, Colau ha reclamat a la Generalitat que repliqui aquest model i que faci els deures després de dècades d’inacció en matèria d’habitatge públic. “Barcelona no ho pot fer sola. Hem demostrat que es pot fer molt més i ara necessitem que la resta d’administracions s’hi impliquin”, ha insistit.

Gairebé dos anys dels primers APROP, al Gòtic

El primer edifici d’allotjaments temporals APROP de Barcelona fet amb contenidors marítims es va enllestir al Gòtic fa dos anys, a finals del 2019. Va ser al febrer del 2020 quan hi van entrar a viure els primers residents: consta de 12 habitatges, quatre amb dues habitacions i vuit, amb una. A hores d’ara, l’Ajuntament prepara els treballs per aixecar el tercer bloc de mòduls prefabricats a Sants-Montjuïc, al barri de la Bordeta