(ACN) El Govern espanyol aprovarà al Consell de Ministres de dimarts un pla per mobilitzar 50.000 habitatges de la Sareb i destinar-los a lloguer assequible. Així ho ha anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez, en un acte del PSOE a València. Concretament, l’executiu posarà 21.000 habitatges a disposició de municipis i comunitats autònomes; a més, impulsaran el lloguer social a 14.000 pisos ja habitats d’aquest parc i promouran la construcció de fins a 15.000 habitatges públics en terreny disponible de la Sareb. A banda, Sánchez s’ha compromès a arribar al 20 % de parc públic d’habitatge. Actualment l’Estat només en té el 3 %, mentre que la mitjana europea se situa en el 9 %.

En un acte del PSOE a València el president del Govern espanyol ha carregat contra el PP i les polítiques d’habitatge que es van dur a terme mentre governaven. Segons ha criticat, van ser “un rotund fracàs” i van convertir aquest dret en “una mercaderia“. Sánchez ha lamentat la privatització de tot l’habitatge públic que hi havia i ha assegurat que si ara només hi ha un 3 % d’oferta pública d’habitatge és precisament per això.

En aquest àmbit, Sánchez ha lloat els “països avançats” que tenen un parc públic que suposa el 20 % del total i ha remarcat que Espanya els vol emular. “Jo tinc aquest compromís amb Espanya: jo vull que Espanya sigui un país amb el 20 % d’habitatge públic“, ha defensat Sánchez.

El president ha argumentat que el fet que hi hagi més oferta pública aconseguirà “amortitzar i controlar millor” l’evolució dels preus. També ha assenyalat que garantirà més accessibilitat a l’habitatge per als joves del país i per tant baixarà l’edat mitjana d’emancipació.

Sobre la polèmica de Doñana

Sobre la polèmica per l’ampliació de regadius a Doñana, Sánchez ha demanat a Vox i PP que rectifiquin i “facin cas a la Comissió Europea, a la UNESCO i a la ciència“. “Ni el negacionisme de Vox ni la supèrbia del PP a Andalusia salvaran Doñana; nosaltres sí que frenarem aquest abús i farem servir tots els instruments de l’Estat per fer-ho”, ha advertit.

Colau, a Sánchez, sobre la regulació dels lloguers: “President, compleixi amb la seva paraula”
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que “compleixi amb la seva paraula” sobre la regulació dels lloguers. 

Perdó per la llei del “només sí és sí”

D’altra banda, en una entrevista a diaris del grup Vocento, Sánchez ha demanat perdó pels “efectes indesitjats” de la llei del “només sí és sí”, en referència a les rebaixes de condemnes. “Crec que cap diputat, fins i tot els que han votat en contra de la llei, està a favor de rebaixar les penes. Per tant, demano perdó a les víctimes i solucionarem aquests efectes indesitjats”, ha subratllat.