L’alcaldessa, Ada Colau, ha celebrat l’acord de la llei d’habitatge i creu que “es tracta d’una victòria col·lectiva” dels moviments pel dret a l’habitatge. Ara bé, lamenta que el text no inclogui la regulació dels lloguers de temporada. És a dir, que no posi topall als contractes de menys d’un any. Creu que això pot ser “una temptació per als grans tenidors” i per això demana al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que inclogui una petita esmena en el text.

L’alcaldessa ha assegurat que la llei ha estat llargament reclamada els darrers anys pels comuns i pel govern municipal. Afirma que, tot i que “no resoldrà tots els problemes de l’habitatge, era una peça imprescindible per aturar una dinàmica especulativa que està expulsant veïns”. “Crec que és un mèrit col·lectiu. Ho hem de celebrar, això és la bona política“, ha dit.

Fins ara “semblava impossible”

Colau ha assegurat que “hem aconseguit el que fins ara semblava impossible”, per la negativa, diu, de membres del Partit Socialista — ha esmentat Salvador Illa, l’exalcalde Joan Clos o la ministra Nadia Calviño— i per això creu que “és un canvi de paradigma que era impensable fa uns anys”. L’alcaldessa recorda que es tracta d’una mesura que ja han aprovat altres països i que Espanya encara estava a la cua d’Europa: “Ja era hora que entrés al segle XXI”, ha afirmat.

L’augment dels lloguers, mai per sobre de l’IPC

La nova llei preveu que aquest 2023 els lloguers es podran apujar com a màxim un 2 % i, de cara al 2024, un 3 %. A més, s’estableix que a partir del 2025 l’augment dels preus mai no podran superar l’IPC. Una altra de les novetats és que les despeses i honoraris immobiliaris sempre els hauran d’assumir els propietaris i no els llogaters.

Un dels elements destacats és que les comunitats autònomes podran rebaixar la condició de gran tenidor. L’avantprojecte considerava que, com a mínim, havia de disposar de 10 habitatges i ara aquest topall es rebaixa fins a cinc.