Els parcs infantils de caràcter privat han recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per poder reobrir. Consideren que el seu tancament, que el Procicat preveu mantenir durant totes les fases de la desescalada, és “injust, arbitrari i desproporcionat”. Per això, han presentat un recurs d’empara al TSJC. Argumenten que s’està vulnerant el dret fonamental de l’article 14 de la Constutició, que garanteix la igualtat.

Per visibilitzar la seva protesta, una cinquantena de persones s’han concentrat aquest dijous al matí davant la Generalitat. Creuen que no hi ha “cap explicació ni motiu sanitari que justifiqui el tancament”, perquè asseguren que compleixen totes les mesures de prevenció per evitar els contagis de coronavirus. Els concentrats no entenen per què, en canvi, “la pràctica totalitat els sectors obren amb restriccions”, unes mesures que, a més “van disminuint amb l’avanç de la desescalada”.

Cartells de la protesta dels parcs infantils

Un 40 % dels parcs infantils, tancats

L’Associació de Parcs Infantils de Catalunya (ADEPIC), impulsora de la protesta, assegura que la facturació del sector ha caigut un 90 %, una davallada que ja ha obligat a tancar definitivament un 40 % dels parcs infantils privats de Catalunya. En aquest context, alerta que si no se’ls concedeixen ajudes per fer front a les despeses de subministraments, lloguers i impostos, “ens aboquen a la desaparició de la quasi totalitat del sector”.

“Ens hem sentit menystingut per Salut”, afirmen al manifest de protesta. Els responsables dels parcs infantils reivindiquen que el joc és important per als infants i critiquen que els més petits “han estat i són els grans oblidats d’aquesta pandèmia”. L’ADEPIC considera que “els estem minvant el seu estat emocional” i reivindica que “necessiten esbargir-se i dur a terme activitats lúdiques adaptades a la seva edat”.

Protocols estrictes als parcs infantils

L’ADEPIC denuncia “arbitrarietat i indefensió” en el disseny de les restriccions i el pla de desescalada, tot i que asseguren que els centres tenen protocols molt estrictes. Segons han explicat, les instal·lacions es desinfecten cada dia i només es permet una sola festa per torn, amb un aforament del 10 % i amb registre d’assistents. A més, remarquen que es pren la temperatura a tothom, que cal rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic a l’entrada i, en el cas dels adults, portar mascareta.

D’altra banda, l’associació remarca que la majoria d’infants que fan ús de les seves instal·lacions tenen entre dos i set anys, unes edats en què els contagis de coronavirus són “molt menys freqüents”. Asseguren que no s’ha registrat “ni un sol cas de brot per covid-19 a cap dels parcs infantils de Catalunya”.

Pel que fa als espais, afirmen que “el temps d’exposició és molt limitat” perquè només obren les tardes d’entre setmana, de 17 a 20 h. A més, recalquen que els locals tenen sostres de més de quatre metres per encabir-hi les estructures de joc.