El 15 de desembre s’ha convertit en una data marcada en negre al calendari. L’any 2008, l’entitat financera Lehman Brothers va fer fallida i va estallar la crisi econòmica, segons alguns experts, la més forta des del crac del 29. Per commemorar la data i protestar pel efectes d’aquesta crisi econòmica, una cinquantena d’entitats s’han concentrat aquest dissabte davant la seu de la Delegació de la Comissió Europea. En aquest punt, més d’un centenar de persones han començat un recorregut que ha esdevingut reivindicatiu, amb aturades davant seus de les empreses i els organismes que consideren responsables del caos financer, com CaixaBank, Bankia, BBVA, Banco Santander o La Borsa de Barcelona.

El col·lectiu ATTAC és un dels principals promotors d’aquesta marxa, abanderada pel lema “10 anys de Crisi Estafa. Prenem el control de les finances”. L’entitat critica que la banca espanyola s’ha negat a tornar els diners dels rescats i reivindiquen el “control democràtic” sobre el sistema financer. A banda d’ATTAC s’han sumat a la protesta altres entitats vinculades als moviments contra els efectes de la crisi com la PAH, el Sindicat de Llogaters, l’Aliança contra la Pobresa Energètica o la Marea Pensionista. En total, fins a 44 col·lectius de diferents sensibilitats com la feminista o ecologista, a més del sector educatiu, sanitari o la Campanya Banca Armada, que denuncia el finançament armamentístic de bona part de la banca. Aquest darrers, a més, reivindiquen que per entendre l’onada migratòria dels darrers anys i volum massiu de persones refugiades cal entendre primer d’on surten les armes que inicien les guerres.

La crisi, fins a l’any 2025?

Dels efectes de la crisi n’ha parlat al programa ‘Notícia oberta’, de betevé, Niño Becerra, catedràtic d’estructura econòmica i professor de l’IQS School of Management, de la Universitat Ramon Llull. Becerra assegura que estem vivint la tercera fase de la crisi i que no acabarà fins al 2025, a més, l’equipara amb el crac del 1929.